Presidentsverkiezingen Afghanistan uitgesteld

De kiescommissie wil een herhaling van de problemen bij de parlementsverkiezingen van oktober voorkomen.

Lange rijen voor een stembureau in de provincie Kandahar, tijdens de parlementsverkiezingen in oktober.
Lange rijen voor een stembureau in de provincie Kandahar, tijdens de parlementsverkiezingen in oktober. Foto Jawed Tanveer/AFP

De presidentsverkiezingen in Afghanistan worden enkele maanden uitgesteld. Dat heeft de kiescommissie van het land woensdag bekendgemaakt, meldt persbureau AP. De verkiezingen stonden gepland voor 20 april volgend jaar. Een nieuwe datum is nog niet bekend.

Woordvoerder Aziz Ibrahimi van kiesraad IEC zegt dat er meer tijd nodig is om stembureaupersoneel te trainen in het gebruik van de software waarmee fraude moet worden voorkomen. De IEC is nu niet in staat een presidentsverkiezing te organiseren, zegt hij. De commissie wil een herhaling van de problemen bij eerdere verkiezingen dit jaar voorkomen.

Afghanistan is inmiddels het strijdtoneel van zowel het Afghaanse regeringsleger, de Talibaan als IS. Al-Qaeda is nog niet weg en er komen meer NAVO-troepen. Burgers zitten klem tussen de strijdende partijen.

In oktober werden bij de eerste parlementsverkiezingen in acht jaar alle stemmen die in de hoofdstad Kabul waren uitgebracht ongeldig verklaard. De verkiezingen waren slecht georganiseerd, er zou zijn gefraudeerd en vijf leden van het secretariaat van IEC kregen boetes vanwege “wanbeleid”.

Er vielen zeker vijftien doden door meerdere aanslagen bij stembureaus, waarschijnlijk gepleegd door de Talibaan.

Volgens de Engelstalige Afghaanse zender ToloNews hadden zich tot dusver 22 kandidaten gemeld om het op te nemen tegen de huidige president, Ashraf Ghani.