Japan zal commerciële walvisvaart hervatten

De Japanse regering heeft aangegeven uit de International Whaling Commission te zullen stappen en vanaf juli 2019 weer op walvissen te willen jagen voor commerciële doeleinden.

Een dwergvinvis gevangen in 2013 voor wetenschappelijke doeleinden.
Een dwergvinvis gevangen in 2013 voor wetenschappelijke doeleinden. Foto Kyodo News / AP

Japan zal zich terugtrekken uit de International Whaling Commission (IWC), waarmee de commerciële walvisvaart na tientallen jaren weer hervat kan worden. Volgens de regering zal er vanaf juli 2019 weer op walvissen gejaagd worden, binnen de nationale wateren van Japan.

Lees ook: Storm van kritiek voor Japanse oorlogsjournalist na ‘hel’ Syrië.

De International Whaling Commission werd opgericht in 1946 door vijftien landen met een walvisvloot, waaronder Nederland. In 1986 stelde de IWC een tijdelijk verbod in op het vangen van walvissen, dat nog altijd van kracht is. Het verbod werd ingesteld omdat de walvispopulatie te snel achteruit liep.

Na dit verbod maakte Japan nog wel gebruik van de mogelijkheid om walvissen te vangen voor wetenschappelijke doeleinden. Walvisvlees kwam daardoor nog steeds in de schappen van winkels terecht. De wetenschappelijke vangst werd Japan in 2014 verboden door het Internationaal Gerechtshof nadat dit door Australië was voorgelegd, maar in 2016 voeren de schepen weer uit en werden weer honderden walvissen gevangen door Japan.

Geen ruimte voor afspraken binnen IWC

Japan had al eerder aangegeven commerciële walvisvaart te willen hervatten. Volgens de Japanse kabinetschef Yoshihide Suga was het niet mogelijk om binnen de walvisvaartcommissie IWC afspraken te maken met staten die verschillend dachten over walvisvaart:

Lees ook: Keizer Japan pleit subtiel voor pacifisme.

“Hoewel wetenschappelijk bewijs heeft aangetoond dat bepaalde walvissoorten sterk vertegenwoordigd zijn, zijn er lidstaten die alleen willen kijken naar het beschermen van walvissen, terwijl zij het andere doel van de IWC negeren en geen concrete stappen willen ondernemen richting een gezamenlijke positie die het duurzame beheer van walvisstanden kan verzekeren.”

Volgens Greenpeace probeert Japan de terugtrekking uit IWC stilletjes te doen door dit aan te kondigen aan het einde van het jaar, tijdens de feestdagen. Volgens Greenpeace zijn de meeste walvispopulaties nog niet hersteld van overbevissing in het verleden.

Ook Noorwegen en IJsland jagen op walvissen voor commerciële doeleinden.