Zes doden bij zelfmoordaanslag Libië

Drie zelfmoordterroristen vielen dinsdag het Libische ministerie van Buitenlandse Zaken aan. Behalve de drie aanvallers kwamen ook nog drie andere mensen om het leven.

De Libische minister van Buitenlandse Zaken Taher Siala op archiefbeeld.
De Libische minister van Buitenlandse Zaken Taher Siala op archiefbeeld. Foto Massimo Percossi/EPA

Drie zelfmoordterroristen hebben dinsdag het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Libische hoofdstad Tripoli aangevallen. Dat meldt CNN. Twee van hen wisten binnen te komen en en bliezen zich daar op. De derde aanvaller werd buiten doodgeschoten door een beveiliger. Bij de aanval vielen, naast de drie terroristen, drie doden. Minstens achttien mensen raakten gewond.

Onder de dodelijke slachtoffers zou volgens persbureau AP ook militieleider Abdul-Rahman Mazoughi van de zogenaamde Revolutionaire Brigade zijn. CNN stelt echter dat het gaat om drie werknemers van het ministerie. De aanslag werd in de nacht van dinsdag op woensdag opgeëist door de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), die al als vermoedelijke verantwoordelijke werd gezien. Echter heeft de organisatie in het verleden ook aanslagen geclaimd waarvoor het uiteindelijk niet verantwoordelijk bleek te zijn.

Lees ook: Gaddafi verdween, maar Damen bleef geliefd in Libië

De aanslagplegers begonnen hun aanval met een autobom en opende daarna het vuur op het ministerie, waarna twee van de drie aanvallers het gebouw binnen wisten te komen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou als doelwit zijn gekozen omdat het een “symbool van soevereiniteit” is, aldus de Libische minister van Buitenlandse Zaken Taher Siala.

Derde aanslag op overheidsinstelling in Tripoli dit jaar

De minister zei op een persconferentie na de aanslag dat de chaotische veiligheidssituatie in Libië veel ruimte en mogelijkheden biedt aan IS en andere terreurorganisaties. Sinds de dood van de vroegere leider van het land, Moammar Gaddafi, in 2011 kampt Libië met grote politieke instabiliteit. Er wordt gevochten tussen verschillende milities onderling en tussen die milities en de officiële regering, die maar weinig slagkracht heeft.

Volgens newswebsite Libya Observer is de aanslag op het ministerie van Buitenlandse Zaken al de derde aanval op een staatsinstelling in Tripoli dit jaar. In mei werd de nationale kiescommissie getroffen door een zelfmoordaanslag. Vier maanden later vielen aan IS gelieerde gewapende mannen de Nationale Olie Coöperatie (NOC) aan.