Acht doden en 22 gewonden bij buskaping China

Ook raakten 22 mensen gewond. Een man met een mes kaapte een bus in het zuiden van China.

Politie in China in september 2018.
Politie in China in september 2018. Foto Thomas Peter/Reuters

Acht mensen zijn dinsdag in de Chinese stad Longyan om het leven gekomen bij een buskaping. De chauffeur moest onder bedreiging van een mes het stuur afstaan. De aanslagpleger reed vervolgens in op voetgangers die op de stoep liepen. Volgens het Chinese televisienetwerk CGTN raakten 22 anderen gewond.

De politie laat in een verklaring weten de verdachte te hebben opgepakt en een onderzoek te zijn gestart. Meer details werden niet vrijgegeven. Het motief van de dader of zijn identiteit zijn nog niet officieel bekendgemaakt.

Op sociale media circuleren filmpjes waarop te zien is hoe een man door de politie naar de grond wordt gehaald en wordt opgepakt. Persbureau Reuters benadrukt dat de filmpjes nog niet zijn geverifieerd.

Aanslagen

In China werden de laatste jaren meer aanslagen gepleegd. De motieven liepen uiteen van onvrede over het beleid van de Chinese regering tot aanslagplegers met psychische problemen. Ook houdt de Chinese regering de Oeigoeren, een islamitische minderheid in China, verantwoordelijk voor meerdere aanslagen.

Correspondent Steven Derix in gesprek met Oeigoeren en Kazachen: ‘China zegt: wij zijn met 1,5 miljard. Jullie moeten ons gehoorzamen.’

De Oeigoeren, die voornamelijk in de zuidwestelijke provincie Xinjiang wonen, worden al decennialang onderdrukt door de regering in Beijing - die voor de etnische Han-Chinezen opkomt. De bloedigste jaren waren 2013 en 2014, toen kwamen 629 Oeigoeren en 86 Han-Chinezen om het leven.

In november reed een automobilist in op een groep kinderen in de stad Huludao. Vijf jonge kinderen kwamen om het leven en negentien mensen raakten gewond. In september reed een man met een SUV in op een groep mensen in de stad Hengyang. Hierbij kwamen elf mensen om het leven en raakten 44 mensen gewond. De dader zou “wraak op de maatschappij” willen nemen, liet de politie destijds weten.