Opnieuw jonge migrant overleden in hechtenis Amerikaanse grenspolitie

Een Guatemalteeks jongetje van 8 is dinsdag overleden. Eerder deze maand overleed een 7-jarig meisje uit hetzelfde land in hechtenis bij de grenspolitie.

Het lichaam van het eerder overleden meisje is teruggestuurd naar haar geboorteland.
Het lichaam van het eerder overleden meisje is teruggestuurd naar haar geboorteland. Foto Orlando Estrada/AFP

Opnieuw is er een jonge migrant overleden die in hechtenis was van de Amerikaanse grenspolitie. Het gaat om een 8-jarig jongetje uit Guatemala bij wie eerder griep en koorts was vastgesteld, meldt de politie. Eerder deze maand stierf een 7-jarig Guatemalteeks meisje in hechtenis, vermoedelijk aan uitputting en uitdroging.

Het jongetje werd maandag al met koorts opgenomen in een ziekenhuis in Alamogordo, een stad in de Amerikaanse staat New Mexico. Hier kreeg hij medicatie, waarna hij werd ontslagen uit het hospitaal. Enkele uren later moest hij echter opnieuw opgenomen worden, hij was misselijk en moest overgeven. Kort na middernacht (lokale tijd) overleed hij.

De officiële doodsoorzaak is nog niet vastgesteld, meldt de grenspolitie. Er wordt momenteel onderzoek gedaan. De autoriteiten hebben niet bekendgemaakt sinds wanneer het jongetje in hechtenis verbleef.

De verantwoordelijke US Customs & Border Protection (CBP) heeft naar aanleiding van de dood van het jongetje woensdag laten weten alle migrantenkinderen in detentiecentra medisch te zullen checken, met speciale aandacht voor kinderen van tien jaar en jonger. CBP-commissaris Kevin McAleenan zegt tegen CNN bovendien toe te laten onderzoeken of, en zo ja hoe, de omstandigheden in de detentiecentra verbeterd kunnen worden.

In beeld: De kinderen van de migrantenkaravaan

Opvangcentra overbelast

De opvangcentra bij de Amerikaanse grens met Mexico zijn overbelast sinds de grenspolitie harder optreedt tegen ongedocumenteerde migranten, voornamelijk afkomstig uit Midden-Amerika. Dit jaar heeft het aantal arrestaties in het grensgebied een recordhoogte bereikt - alleen al vorige maand werden ruim 51 duizend arrestaties verricht in het gebied.

Een bijkomend probleem is dat de centra decennia geleden zijn gebouwd voor de opvang van soloreizigers. Dit sluit niet aan op de migratiestromen anno 2018, die grotendeels uit gezinnen bestaan. In november reisde bijvoorbeeld bijna de helft van de gearresteerde migranten in familieverband. Veel migranten geven zich vrijwillig over bij de grens, in de hoop op een verblijfsvergunning.