Trumpblog

Trump en Xi bellen over mogelijke handelsdeal tussen VS en China

Volg hier alle laatste belangrijke ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Nieuw Trumpblog

We sluiten dit blog af en gaan verder in een nieuwe versie.

Lees hier verder in het eerste Trumpblog van 2019.

Trump en Xi bellen over mogelijke handelsdeal tussen VS en China

President Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping hebben zaterdag met elkaar gebeld over de handelsrelatie van hun landen. De onderhandelingen over een eventuele handelsovereenkomst tussen de VS en China "schieten goed op", zei Trump op Twitter. Xi liet ondertussen via staatspersbureau Xinhua weten dat hij hoopt op een deal die "goed is voor beide landen, en goed voor de wereld".

Volgens Xi proberen Amerikaanse en Chinese onderhandelaars hard een akkoord te sluiten dat een definitief einde maakt aan de handelsoorlog die eerder dit jaar ontstond tussen de twee landen. Trump twittert dat het verdrag dat nu wordt besproken "alomvattend" is. "Het zal alle onderwerpen en twistpunten bevatten. Er wordt grote vooruitgang geboekt!" Xi zei op zijn beurt te hopen dat de overeenkomst er "zo snel mogelijk" komt.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Just had a long and very good call with President Xi of China. Deal is moving along very well. If made, it will be very comprehensive, covering all subjects, areas and points of dispute. Big progress being made!

Begin deze maand spraken Trump en Xi tijdens een diner na afloop van de G20-top in Argentinië af de economische strijdbijl voorlopig te begraven. De VS schortten een verhoging van de importtarieven op Chinese goederen op en lieten aanvullende heffingen achterwege. In ruil daarvoor beloofde China meer Amerikaanse spullen en diensten af te nemen.

De onderhandelingen die de landen nu voeren, moeten ervoor zorgen dat de handelsoorlog binnenkort niet gewoon weer verder gaat. In Argentinië dreigden de VS namelijk de opgeschorte maatregelen na negentig dagen alsnog door te voeren, als er tegen die tijd geen afspraken zouden liggen over enkele precaire onderwerpen. Het gaat onder meer over intellectueel eigendomsrecht, cyberspionage en digitale diefstal.

Lees meer over het etentje na afloop van de G20: Trump en Xi leggen wapens voorlopig neer in handelsconflict

'Einde shutdown VS nog niet in zicht'

De gedeeltelijke stillegging van de Amerikaanse overheid wordt deze week waarschijnlijk niet meer opgelost. Er staat nog geen stemming gepland in het Huis van Afgevaardigden, dat laat een Republikeinse congressman donderdag weten aan de politieke nieuwssite The Hill.

De twee kamers van het Congres kwamen donderdag slechts enkele minuten bijeen. Ze ondernamen geen stappen om de 'shutdown' te beëindigen voor ze tot schorsing overgingen.

De shutdown in de Verenigde Staten, veroorzaakt door een impasse in de Senaat over de begroting, duurt reeds zes dagen. De Democratische Partij weigert in te stemmen met de bouw van een grensmuur met Mexico en president Trump weigert op zijn beurt genoegen te nemen met een alternatief.

Democraten versus de Republikeinen

Zo'n 380.000 ambtenaren blijft door de shutdown thuis. Wie bijvoorbeeld uit belang van de nationale veiligheid wel doorwerkt, krijgt hiervoor geen salaris. Dit zijn ruim 420.000 ambtenaren.

Eerder op donderdag tweette president Trump: "hebben de Democraten wel door dat de meeste mensen die niet betaald worden, Democraten zijn?". Dit leidde tot een factcheck van The Washington Post.

De Amerikaanse krant concludeerde dat de meerderheid van de donaties van de ambtenaren inderdaad naar de Democratische Partij ging. Hoewel hiermee natuurlijk niet met zekerheid gezegd kan worden dat de meerderheid van de ambtenaren de Democraten steunt.

'Witte Huis onthult per ongeluk identiteit special forces in Irak'

Het Witte Huis heeft mogelijk de identiteit onthuld van Amerikaanse special forces in Irak. Na president Trumps onverwachte bezoek aan troepen op de al-Asad luchthaven deelde het staatshoofd een video met beelden van Amerikaanse militairen op Twitter.

Bronnen binnen Defensie zeggen tegen het tijdschrift Newsweek dat aan het begin van het filmpje SEAL Team Five te zien is. De gespecialiseerde militairen zijn volledig in uitrusting met hun nachtkijkers op. Trump zou langsgelopen zijn en gevraagd hebben om een selfie. In het filmpje poseert hij met het team, zijn vrouw Melania en zijn duim omhoog.

.@FLOTUS Melania and I were honored to visit our incredible troops at Al Asad Air Base in Iraq. GOD BLESS THE U.S.A.! pic.twitter.com/rDlhITDvm1

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 26, 2018

Als dat klopt zou de president de aanwezigheid van de eenheid in Irak hebben onderkend. Daarnaast worden bij dit soort foto's de gezichten normaal gesproken geblurd zodat in ieder geval niet de identiteit de achterhalen is. Ook dat is niet gebeurd.

De Amerikaanse president heeft de macht om geheime informatie vrij te geven. Dat neemt niet weg dat het filmpje risico's oplevert voor de militairen, die gespecialiseerd zijn om met kleine groepjes belangrijke doelwitten uit te schakelen of te arresteren. Het Pentagon houdt informatie over dergelijke missies zoveel mogelijk geheim.

De Amerikaanse veiligheidsexpert Malcolm Nance zegt tegen Newsweek dat dergelijke beelden normaal gesproken niet worden gedeeld. "Als een van de militairen door een vijandige overheid of een terreurgroep wordt opgepakt, kan dat de vijand een propaganda-zegening opleveren", waarschuwt hij. Het zou in dat geval onmogelijk zijn voor de mannen om hun achtergrond te ontkennen.

'Presidentieel besluit tegen telecombedrijven Huawei en ZTE'

President Donald Trump overweegt om begin volgend jaar via een presidentieel besluit Amerikaanse bedrijven te verbieden telecomapparatuur van de Chinese multinationals Huawei en ZTE te gebruiken. Hiervoor zou Trump een nationale noodtoestand willen afkondigen, zeggen drie bronnen die op de hoogte zijn van dit plan tegen persbureau Reuters.

Volgens het Witte Huis werken de twee bedrijven samen met de Chinese regering. De netwerkapparatuur van telecomreuzen Huawei en ZTE zou door Peking gebruikt worden voor spionage en het ontfutselen van bedrijfsgevoelige informatie. De Chinese bedrijven hebben deze beschuldigingen eerder ontkend.

Over het presidentiële besluit wordt al acht maanden nagedacht. Het zou in januari getekend kunnen worden. Dat zou leiden tot een verordening van het Amerikaanse ministerie van Handel dat bedrijven geen netwerkapparatuur mogen aanschaffen van buitenlandse bedrijven die een risico vormen voor de nationale veiligheid.

De VS heeft al langer telecomgigant Huawei, 's werelds twee na grootste smartphoneproducent, op de korrel. Begin deze maand werd de financieel directeur gearresteerd in Canada omdat het bedrijf de Amerikaanse handelsembargo tegen Iran zou hebben overtreden.

Met ZTE bereikte de Amerikaanse regering in juli nog een akkoord over opschorting van het inkoopverbod van Amerikaanse onderdelen. Het Chinese telecomconcern had illegaal Amerikaanse technologie doorverkocht aan Iran en Noord-Korea.

Trump bezoekt Amerikaanse troepen in Irak

President Trump heeft samen met zijn vrouw Melania woensdag een verrassingsbezoek gebracht aan een Amerikaanse legerbasis in Irak. Het is de eerste keer in zijn presidentschap dat hij een strijdgebied heeft bezocht. Een week geleden maakte Trump bekend dat hij alle Amerikaanse militairen wil terugtrekken uit Syrië.

De president landde volgens persbureau Reuters woensdagavond (plaatselijke tijd) met het regeringsvliegtuig op een militaire vliegbasis ten westen van Bagdad voor een bezoek van ongeveer drie uur.

Tijdens zijn bezoek zei Trump dat hij niet van plan is ook troepen terug te trekken uit Irak. "We zouden dit als uitvalsbasis kunnen gebruiken als we iets zouden willen doen in Syrië", zei hij tegen meegereisde journalisten.

De president verdedigde zijn besluit over het terughalen van de ongeveer tweeduizend Amerikanen uit Syrië. Hij deed dat nogal onverwacht en tegen de zin van zijn adviseurs. Minister van Defensie James Mattis stapte op uit onvrede over Trumps buitenlands beleid.

"Ik denk dat veel mensen op den duur gaan inzien dat ik gelijk heb. Het is tijd voor ons om ons hoofd te gaan gebruiken."

Er wordt volgens de president niet snel een nieuwe minister voorgedragen om Mattis te vervangen. Wel wees Trump zondag een tijdelijke vervanger aan, Patrick Shanahan begint op 1 januari. Hij zou er volgens Trump wel eens "lange tijd kunnen zitten".

Trump is 'zeer tevreden' met minister van Financiën

President Trump is "zeer tevreden" met zijn minister van Financiën, Steven Mnuchin, die zondagavond met een opmerkelijke poging de financiële markten gerust te stellen juist het tegendeel bereikte. Een topadviseur van Het Witte Huis zegt woensdag "sterk overtuigd" te zijn van Trumps vertrouwen in Mnuchin, meldt persbureau Reuters. "Ik heb ze heel vaak samen ontmoet in het kantoor van Trump, en ze hebben een zeer collegiale en productieve band", aldus Kevin Hassett, voorzitter van de economische adviesraad van het Witte Huis.

Trump sprak ook dinsdagavond al zijn vertrouwen uit in Mnuchin. "Erg getalenteerde man. Heel slim."

Er komen echter ook andere geluiden uit kringen rond het Witte Huis. Een bron zegt tegen CNN dat Mnuchin wel voor zijn positie moet vrezen.

De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin. Foto Mandel Ngan/AFP

Sinds afgelopen weekend zit de Amerikaanse federale overheid gedeeltelijk op slot. Om de markten na de 'shutdown' gerust te stellen verspreidde Mnuchin zondagavond via Twitter een verklaring waarin hij stelde dat de Amerikaanse banken gezond zijn en dat de financiële markten werken zoals het hoort. Hij zei erbij dat hij dat weekend telefonisch gesproken had met de topmannen van de zes grootste Amerikaanse banken.

Het bericht van Mnuchin werkte averechts. Maandag sloten de beurzen juist fors lager, ook in Europa. “Een zeer ongebruikelijke verklaring”, zei ING-econoom Bert Colijn tegen NRC.

Lees ook: Minister van Financiën VS verergert marktonrust

Democraten: oplossen 'shutdown' wordt lastig

De twee hoogste Democraten Chuck Schumer (M) en Nancy Pelosi (R) na afloop van begrotingsonderhandelingen. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

Nancy Pelosi en Chuck Schumer, de twee leiders van de Democraten, zeggen dat het lastig zal zijn om een oplossing te vinden voor de gedeeltelijke 'shutdown' van de Amerikaanse overheid zolang president Trump luistert naar conservatieve Republikeinen.

"Het is kerstavond en president Trump stort het land in chaos", schrijven de twee in een gezamenlijke verklaring. "De aandelenbeurs zakt in elkaar en de president is een persoonlijke vete aan het uitvechten met de federale bank - kort nadat hij de minister van Defensie ontslagen heeft." De Dow Jones-index sloot ruim 650 punten lager: een daling van 2,91 procent. Het is de slechtste kerstavond in de geschiedenis, zeggen beursanalisten. Eerder noemde Trump de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, "het enige probleem dat onze economie heeft". Trump uitte deze week kritiek op het besluit van de Fed om de rente te verhogen.

Het Congres en het Witte Huis werden het vrijdagnacht niet eens over de overheidsbegroting. Trump wilde daarin 5 miljard dollar (4,4 miljard euro) opnemen om een deel van zijn grensmuur met Mexico, een grote verkiezingsbelofte, te realiseren.

Vooralsnog heeft de Amerikaanse burger weinig last van de shutdown: Dit merken Amerikanen van de ‘shutdown’

Pelosi en Schumer schrijven in de verklaring dat "verschillende mensen uit het hetzelfde Witte Huis andere dingen zeggen die de president wel of niet zou accepteren om deze Trump Shutdown te beëindigen. Daardoor is het onmogelijk om te weten wat hun standpunt is."

Eerder op deze maandag gaf Trump de schuld voor de shutdown aan de Democraten. Hij tweette "helemaal alleen (arme ik)" in het Witte Huis te zitten en te wachten tot de Democraten terug komen om een deal over de grensbewaking te sluiten.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I am all alone (poor me) in the White House waiting for the Democrats to come back and make a deal on desperately needed Border Security. At some point the Democrats not wanting to make a deal will cost our Country more money than the Border Wall we are all talking about. Crazy!

Het is nog onbekend wanneer de shutdown opgelost zal worden. Beide partijen sluiten niet uit dat het conflict tot in het volgende jaar zal duren.

Laatste Trumpblog 2018

Ook de laatste week van 2018 begint met een nieuw Trumpblog. Lees hier de ontwikkelingen van vorige week terug:

Trumpblog week 51: Mattis stopt eerder dan gedacht, onderminister volgt hem op.