Thuiskok. Gelukshormoon

Eigenlijk vind ik dat kookboeken aan een strenge voorwaarde moeten voldoen: van elk gerecht een foto, anders zijn ze af. Kookboeken zonder foto’s sla ik zonder uitzondering over. Ze voelen als streng huiswerk. Foto’s zijn niet alleen deel van de voorpret, maar ook belangrijk voor de uitvoering. Het is altijd prettig als je een beeld hebt van hoe het eindresultaat eruit zou moeten zien.

Boeken die sjoemelen, die een deel van de recepten niet op beeld brengen, vergeef ik subiet als ze zo mooi zijn als Suqar van Greg & Lucy Malouf. ‘Suqar’, u raadt het vast al, is het Arabische woord voor suiker en het boek draait geheel en al om ‘desserts & zoet uit het Midden-Oosten’. Het is, zoals Greg in zijn voorwoord schrijft, voor mensen die in restaurants meteen achter in de kaart kijken wat de desserts zijn. Ik beken schuld.

De kookboekenliefhebbers onder u zijn vast bekend met het werk van de Australisch-Libanese chef Greg Malouf en zijn ex-vrouw Lucy Malouf met wie hij inmiddels acht boeken heeft geschreven. Voorganger Vegarabia was een prachtige ode aan de vegetarische Arabische keuken en Suqar een waardige opvolger met zoete klassiekers, moderne interpretaties en eigen recepten van Greg & Lucy.

Voor mensen die angst hebben voor homeopathische verdunning van de eigen cultuur is het goed te weten dat populaire zoetigheden als marsepein, donuts, sorbet, rijstpudding en macarons oorspronkelijk uit de Arabische keuken komen. Met uitzondering van de macarons vindt u die recepten dan ook terug in het boek, naast onder andere Marokkaanse mhancha (in het boek een ‘reuzenslang’ genoemd), Turkse koffiepuddinkjes en gestoomde bloedsinaasappelpudding.

Veel van de recepten vragen tijd, maar dat treft, want dit is de ideale periode om wat langer in de keuken te staan en jezelf te overtreffen. Toch heb ik voor deze week twee makkelijke recepten gekozen, want zoet hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn.

Ze zeggen dat er een gelukshormoon vrijkomt als je zoet eet. Dit boek is een en al geluk. Ik zal het met veel plezier ingepakt en wel onder de kerstboom leggen in de hoop dat het gelukshormoon zich snel verspreidt. Dat kunnen we wel gebruiken in deze politiek barre tijden.