Rechtszaak

Schadevergoeding voor achterlaten fietsmaatje

De man die in juli 2015 zijn fietsmaatje dood had achtergelaten in het bos zonder iemand in te lichten, is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 5.000 euro. Volgens de rechtbank in Limburg is sprake van een ‘onrechtmatige daad’: met het niet-inlichten ontnam de man de nabestaanden de kans waardig afscheid te nemen van hun zoon. Het tweetal ging op een hete zomerdag met mountainbikes off road de Vaalserberg af. Henk van Gulik kwam net over de grens met Duitsland ten val en overleed ter plekke. Twee dagen later werd hij gevonden door een wandelaar, zijn lichaam deels ontbonden door de zon. De ouders deden aangifte in Duitsland, justitie concludeerde dat het fietsmaatje niet kon worden vervolgd. Een Nederlandse rechter stelde hen afgelopen donderdag wel in het gelijk. De ouders zijn „blij met het vonnis”, vertellen ze in een reactie. Dit voelt „als gerechtigheid”. (NRC)