Recensie

Recensie Media

Opgroeien in een Italiaanse achterbuurt

Serie Deze Italiaanse serie gaat over twee meisjes uit een achterbuurt in de jaren vijftig. Geweld, armoede, onderdrukking; de een klimt eruit, de ander zoekt troost in bibliotheekboeken.

De vriendinnen Elena (Margherita Mazzucco) en Lila (Gaia Girace) in de Italiaanse serie 'De geniale vriendin'.
De vriendinnen Elena (Margherita Mazzucco) en Lila (Gaia Girace) in de Italiaanse serie 'De geniale vriendin'. VPRO

In een armoedige achterbuurt van Napels groeien twee meisjes op, Lenù (afkorting van Elena) en Lila. De twee zitten in dezelfde klas en worden vriendinnen. Lila is de dochter van een schoenmaker, een afkomst die haar leven zal bepalen. Lenù komt ook uit een arm gezin, maar zal in tegenstelling tot haar ‘geniale vriendin’ na de lagere school wel doorstromen naar de middelbare school en het gymnasium. Durfal Lila is extraverter en meer vroegwijs dan haar timide vriendin Lenù. Maar haar ouders willen niet dat zij doorleert, zij moet helpen in de schoenwinkel. Een plek die zij gebruikt om dan maar als autodidact middels bibliotheekboeken haar eigen educatie te verzorgen.

Voor My Brilliant Friend, een coproductie van de Italiaanse zender RAI met het Amerikaanse HBO, werd de Napolitaanse wijk Rione Luzzatti, een volkswijk achter het Centraal Station, in een studio nagebouwd. Met een budget van dertig miljoen euro werd daar het Napels van de jaren vijftig tot leven gewekt, van de grauwe, benauwende woningen tot het levendige straatbeeld. Kosten noch moeite zijn dus gespaard om van de verfilming van de roman De geniale vriendin (2013) een succes te maken. Het eerste boek uit de vierdelige romanreeks van Elena Ferrante – een pseudoniem waarvan niemand weet wie erachter schuilgaat – was een gigantisch succes, ook in Nederland. Reden genoeg om deze prestigieuze verfilming aan te durven. De eerste reeks afleveringen is al in Italië uitgezonden en had uitstekende kijkcijfers. Een tweede reeks is al aangekondigd.

In de eerste afleveringen zijn de blonde Lenù en de zwartharige Lila een jaar of tien, vanaf aflevering drie worden zij gevolgd als pubers. De vriendinnen, die als tieners uit elkaar groeien en zelfs rivalen worden, krijgen vooral te maken met geweld, van maffia en mannen, om over hun strenge ouders maar even niet te spreken. De serie schetst een goed maar deprimerend beeld van hoe opgroeien in een achterbuurt je mogelijkheden beperkt, zeker als je ook nog eens vrouw bent. De kracht van de wat ambachtelijk verfilmde serie, dat clichés over armoede niet helemaal weet te vermijden, zit hem in de hoofdrollen. Dankzij fraaie vertolkingen leef je intens mee met Lenù en Lila. De zeer naturelle actrices, vooral de jongere, werden gecast na een lange zoektocht. Een zoektocht die zich dubbel en dwars uitbetaalt.