Der Spiegel vermoedt dat fabulerende journalist ook lezers geld aftroggelde

Der Spiegel zette de affaire op de cover van het kerstnummer
Der Spiegel zette de affaire op de cover van het kerstnummer

Het Duitse blad Der Spiegel doet aangifte tegen zijn onlangs door de mand gevallen redacteur Claas Relotius. Er was al bekend dat hij zijn verhalen „in grote mate” verzon of vervalste. En nu vermoedt zijn voormalige werkgever ook dat Relotius onder lezers geld inzamelde voor twee weeskinderen in Turkije en dat vervolgens in eigen zak stak. Dat meldt het tijdschrift zelf.

Relotius (33) zou via een privé-mailadres lezers hebben opgeroepen geld te doneren. Die donaties kwamen terecht op een privé-rekening. Hoeveel mensen geld hebben gedoneerd en waar hun geld is gebleven, is Der Spiegel nog onbekend. De redactie was niet op de hoogte van de inzamelingsactie.

Ook de inhoud van het artikel over de Syrische kinderen zelf wordt in twijfel getrokken. Volgens de fotograaf die meewerkte aan het stuk heeft Relotius het levensverhaal van de Syrische jongen sterk aangezet. Na de inzamelingsactie schreef Relotius een tweede artikel over hoe hij, met zijn doorzettingsvermogen, wist te bereiken dat de twee kinderen door een Duits echtpaar werden geadopteerd. Ook dat blijkt onwaar. (NRC)