De oude verhalen, geschreven voor deze tijd

Kerst Op deze pagina’s staat een modern kerstverhaal, dat is verschenen in het boek Kom vanavond met verhalen.

Joost Röselaers liep deze zomer door Amsterdam toen hij werd gebeld door Mabel van Oranje. Ze had een kerstidee. En ze kende hem als de predikant die geïnteresseerd is in wat hijzelf de vertaalslag noemt: hoe breng je de oude, betekenisvolle verhalen uit de bijbel over naar onze tijd?

Het oude verhaal, dat is de gebeurtenis. Hoe Jezus werd geboren in een stal in Bethlehem. De betekenis ervan gaat over hoop en licht, het is het idee dat het goede zal overwinnen, het wonder dat er altijd een nieuw begin is.

Op die warme dag in de zomer vertelde ze hem dat ze een half jaar eerder, vlak voor Kerst, met vrienden een etentje had gehad, waarbij één van de genodigden een kerstverhaal had verteld: Robert Alberdingk Thijm, scenarioschrijver van huis uit. Een verhaal met een vertaalslag was het geweest. Het ging over een vrolijke verpleger en een vreemde patiënt, die in het ziekenhuis elk jaar opnieuw een bijzondere Kerst vierden. De oude betekenis, gevat in een eigentijds verhaal. Zou het niet mooi zijn als er een bundel met dit en soortgelijke verhalen zou komen, was haar voorstel.

Dus zo is het gegaan. Na het telefoontje van Mabel van Oranje nam Joost Röselaers contact op met Robert Alberdingk Thijm, samen stelden ze een lijst op van mogelijke schrijvers. En zes maanden later ligt er nu een boek, Kom vanavond met verhalen. Vijftien verhalen zijn het geworden, bijna altijd persoonlijk en verteld door theatermakers, acteurs, schrijvers, politici. Onder hen: Mano Bouzamour, Adriaan van Dis, Maria Goos, Margreet Dolman, dominee Gremdaat, Boris van der Ham, Gijs Scholten van Aschat, Marion Pauw, Jan Terlouw. Ook het verhaal over de verpleger en de patiënt staat erin.

Wat alle verhalen gemeen hebben: ze zetten aan het denken, doen even glimlachen, ontroeren en geven hoop. Je kunt ze voorlezen, zoals dat gedaan werd bij het etentje waar het allemaal mee begon. Of zelf lezen.

Hier volgt Kaasenbrood van acteur Gijs Scholten van Aschat.