Dodental tsunami in Indonesië opgelopen naar 373

Het dodental van de tsunami in de Indonesische Straat van Soenda is opgelopen naar 373. Zeker 128 mensen worden nog vermist, een aantal dat naar verwachting nog zal stijgen.

Foto: AP/ Tatan Syuflana

De tsunami in Indonesië, die zaterdagnacht inwoners van de eilanden Java en Sumatra verraste, heeft inmiddels 373 slachtoffers geëist. Zeker 128 mensen worden nog vermist, terwijl er ruim 1400 gewond zijn geraakt. Dat heeft een woordvoerder van de nationale rampendienst maandagmiddag bekend gemaakt.

De vloedgolf overspoelde op zaterdagavond rond half tien lokale tijd stranden bij de Straat van Soenda, tussen Java en Sumatra. Er is een grote reddingsoperatie opgezet, hoewel sommige gebieden moeilijk te bereiken zijn door de ravage die de tsunami heeft aangericht.

De tsunami ontstond door een uitbarsting op het vulkanische eiland Anak Krakatau, een toeristische trekpleister aan de westkust van Java. De beving zorgde onder water voor een aardverschuiving, met een grote vloedgolf als gevolg.

Systeem faalt

De autoriteiten kregen direct kritiek dat het tsunami-alarmsysteem niet werkte. De oorzaak hiervan is mogelijk dat de vloedgolf werd veroorzaakt door een aardverschuiving in plaats van een aardbeving. Een andere optie is dat het systeem zelf niet functioneerde. Het gevolg was dat de golf in eerste instantie werd afgedaan als een reguliere vloedgolf - waarvoor het meteorologisch agentschap BMKG excuses heeft aangeboden.

Doordat een algehele tsunami-waarschuwing uitbleef zagen met name de inwoners van de kustgebieden de tsunami niet aankomen.