Ajax wint laatste competitiewedstrijd van 2018, blijft tweede

De traditioneel lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht wist Ajax zondag met 1-3 te winnen. Feyenoord-ADO eindigde in 2-2.

Ajacied Kasper Dolberg na de 0-1 die hij maakte in Stadion Galgenwaard in Utrecht.
Ajacied Kasper Dolberg na de 0-1 die hij maakte in Stadion Galgenwaard in Utrecht. Foto Olaf Kraak/ANP

Ajax won zondag de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen FC Utrecht. Het werd 1-3 door goals van Ajax-spelers Dolberg, Tadic en De Jong. Voor Utrecht deed spits Nick Venema nog iets terug. Ajax eindigt door de winst de eerste seizoenshelft als tweede achter ‘winterkampioen’ PSV.

In de eerste helft leek er niet veel aan de hand voor Ajax. Utrecht speelde fysiek fel, maar Ajax combineerde zich vaak makkelijk uit de duels. In de veertiende minuut werd het 0-1 voor Ajax na een counter. Dolberg schoot de bal in de hoek, nadat Blind twee verdedigers en keeper Jensen op het verkeerde been zette.

Na de rust kreeg Ajax een penalty. Verdediger Willem Jansen zou Dolberg hebben vastgehouden, vond scheidsrechter Higler na het bekijken van de VAR-beelden. Kort na de goal gooiden supporters van Utrecht-zijde vuurwerk op het veld dat vlak naast Ajax-keeper Onana ontplofte. Ook belandden er aanstekers en plastic glazen bier op de grasmat. Voor een paar minuten werd de wedstrijd stilgelegd.

Dat bleek de opmaat voor het slotoffensief van Utrecht. Een kleine twintig minuten voor tijd werd het 1-2 door een kopgoal van Utrecht-spits Nick Venema. Utrecht speelde vervolgens vol op de aanval en kreeg enkele kansen. Ajax kon de wedstrijd in het slot gooien, maar verzuimde dat nadat Ziyech één op één met de keeper op diens been schoot. Uiteindelijk wist Frenkie de Jong in de blessuretijd nog de 1-3 te maken door simpel binnen te schieten na een voorzet van Ziyech, waarna de wedstrijd was gespeeld.

Utrecht uit, altijd lastig

Utrecht uit is voor Ajax een traditioneel lastige wedstrijd. Van de laatste tien duels in Utrecht wisten de Amsterdammers slechts twee wedstrijden te winnen.

Door de winst blijft de achterstand op PSV gelijk, die als koploper van de eredivisie de winterstop ingaat. De ploeg van trainer Mark van Bommel won zaterdagavond in Eindhoven tegen AZ de laatste competitiewedstrijd van dit kalenderjaar met 3-1. PSV sluit de eerste seizoenshelft af met 48 punten uit zeventien duels, Ajax heeft er twee minder en eindigt op 46 punten.

Feyenoord-ADO Den Haag

Feyenoord, de nummer drie van de eredivisie, speelde later op de dag gelijk tegen ADO Den Haag. Het werd 2-2 in het Cars Jeans Stadion in Den Haag. Feyenoord behoudt daarmee de grote achterstand op de PSV en Ajax. De club uit Rotterdam gaat met 36 punten de winterstop in. De wedstrijd van De Graafschap tegen Vitesse eindigde in 2-2. Hiermee sluiten de Arnhemmers de eerste seizoenshelft af als de nummer vijf van de eredivisie, De Graafschap staat laatste.

De volgende competitieronde begint op vrijdag 18 januari.