Zeker zestien doden bij bomaanslagen in Mogadishu

Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op in de buurt van het presidentieel paleis in de Somalische hoofdstad. Daarop volgde een tweede explosie.

Somalische beveilingsmedewerkers en soldaten van een checkpoint op de plek van de dubbele aanslag in Mogadishu.
Somalische beveilingsmedewerkers en soldaten van een checkpoint op de plek van de dubbele aanslag in Mogadishu. Foto Said Yusuf Warsame/EPA

Bij een dubbele aanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn zaterdagochtend zeker zestien mensen omgekomen. Dat melden internationale persbureaus op basis van de lokale politie. Twintig mensen raakten gewond.

Twee explosies troffen kort na elkaar dezelfde buurt van de stad, daar waar het (permanent gesloten) nationale theater en de presidentiële villa liggen. De eerste explosie werd veroorzaakt door een zelfmoordterrorist, die zichzelf in een auto opblies bij een militair checkpoint in de straat. Daarbij vielen volgens de politie vijf doden, zowel militairen als burgers. Getuigen meldden dat zij daarna een tweede explosie hoorden.

Een politie-officier zegt tegen persbureau Reuters dat het slachtofferaantal waarschijnlijk oploopt. Lokale media melden dat de explosies ernstige vernielingen hebben veroorzaakt in de straat. Medewerkers van het lokale televisiestation UniversalTV, onder wie een verslaggever en een cameraman, kwamen om bij de eerste explosie.

Na paar weken rust

Volgens Reuters is het incident opgeëist door de extremistische organisatie Al-Shabab, die via een eigen radiostation een bericht heeft uitgedaan over de explosies. De tweede explosie zou zijn bedoeld om de hulpdiensten te raken.

De Somalische hoofdstad wordt vaker getroffen door aanslagen door de aan Al-Qaeda gelinkte groepering. Al-Shabab strijdt voor een streng-islamitisch bewind in het land. Begin november kwamen zeker vijftig mensen om het leven door een aanslag met meerdere autobommen bij een luxe hotel.

De rookwolken van de tweede explosie:

De twee explosies hebben zich voorgedaan in dezelfde buurt van Mogadishu, de hoofdstad van Somalië.