Twee verdachten opgepakt in verband met drones bij Gatwick

Drones veroorzaken sinds woensdag chaos op de Londense luchthaven. Het vliegverkeer is herhaaldelijk stilgelegd.

Het Britse leger gebruikt apparatuur waarmee drones kunnen worden gesignaleerd bij luchthaven Gatwick.
Het Britse leger gebruikt apparatuur waarmee drones kunnen worden gesignaleerd bij luchthaven Gatwick. Foto John Stillwell/AP

De Britse politie heeft vrijdagavond twee mensen gearresteerd in verband met de drones die deze week in de buurt van de luchthaven Londen-Gatwick werden waargenomen.

De verdachten werden vrijdag rond 23.00 uur Nederlandse tijd opgepakt in de buurt van het vliegveld. De politie heeft geen persoonlijke details bekendgemaakt, maar volgens de BBC gaat hem om een 47-jarige man en een vrouw van 54.

De politie van Sussex gaat door met het onderzoek naar de incidenten. “We blijven alle opties onderzoeken”, schrijft de politie in een persbericht. Eerder werd gespeculeerd in Britse media dat het gaat om milieuactivisten die het verkeer op Gatwick wilden verstoren. Het is in het VK verboden om met drones te vliegen binnen één kilometer van een vliegtuig. Er staat een straf van maximaal vijf jaar op het “crimineel gebruik van drones”.

Tienduizenden reizigers werden gedupeerd door de drones die bij Gatwick werden gesignaleerd. Hoe gevaarlijk is zo’n situatie?

Vrijdagavond chaotisch

Het vluchtverkeer op de tweede grootste luchthaven van het Verenigd Koninkrijk lag ruim 24 uur stil nadat woensdagavond voor het eerst meerdere drones werden gesignaleerd in de omgeving van Gatwick. Ze stegen op en landden weer en waren te zien vanaf de start- en landingsbanen.

Vrijdagochtend werd vliegverkeer in beperkte mate weer mogelijk, maar in de avond werden de vluchten opnieuw enige tijd stilgelegd na een “onbevestigde melding” over een drone. Dat leidde tot chaotische toestanden op het vliegveld, waar in de afgelopen dagen ruim honderdduizend passagiers zijn gestrand.

Het vliegveld is zaterdag weer open. De directie zegt dat het de bedoeling is dat alle geplande vluchten doorgaan, al wordt reizigers geadviseerd de status van hun vlucht van tevoren te controleren. Op de luchthaven zijn extra politie en het Britse leger aanwezig. Ook worden militaire middelen ingezet om eventuele drones eerder op te merken of zelfs neer te schieten. Die laatste maatregel werd eerder door de politie uitgesloten vanwege het gevaar van rondvliegende brokstukken, maar vrijdag liet de directie van Gatwick weten dat het toch een optie is.