Dodental tsunami Indonesië loopt op tot 222

Bij een tsunami die de Indonesische eilanden Java en Sumatra heeft getroffen zijn zeker 222 mensen om het leven gekomen. Daarnaast zijn er honderden gewonden.

Bewoners bekijken de schade aan hun huizen bij het strand van district Carita, provincie Banten, op de ochtend na de tsunami.
Bewoners bekijken de schade aan hun huizen bij het strand van district Carita, provincie Banten, op de ochtend na de tsunami. Foto Semi / AFP

Bij een tsunami in Indonesië zijn zeker 222 mensen om het leven gekomen. De vloedgolf overspoelde op zaterdagavond rond half tien lokale tijd stranden bij de Straat Soenda, tussen de eilanden Java en Sumatra. Dat meldt persbureau Reuters.

Er raakten ook honderden mensen gewond bij de tsunami en er zijn nog zeker twintig mensen vermist, maakten overheidsdiensten bekend. Het aantal slachtoffers werd opgeschaald nadat er eerder was gesproken van twintig doden. Het dodental zal mogelijk nog verder oplopen.

Vooral het regentschap Pandeglang in de provincie Banten werd hard getroffen door de tsunami. Daar is het grootste deel van de dodelijke slachtoffers gevallen.

Vulkanische activiteit

Volgens de Indonesische autoriteiten is in sommige gebieden wel een tsunami-alarm afgegaan, maar een algehele waarschuwing bleef uit, meldt onze correspondent Annemarie Kas, inmiddels onderweg naar het rampgebied. Zo’n alarm volgt meestal na een gemeten aardbeving en daar was nu geen sprake van. Volgens de woordvoerder van de nationale rampendienst BNPB, Sutopo Purwo Nugroho, heeft een – niet eens bijzonder zware – uitbarsting van de vulkaan Anak Krakatau voor een aardverschuiving onder water gezorgd en was dat vervolgens oorzaak van de tsunami. Daarbij was het al hoogtij door de volle maan. Al met al een “zeldzaam fenomeen”, zei Nugroho.

De autoriteiten hebben inwoners en toeristen aan de kust gewaarschuwd om weg te blijven van de stranden. Bovendien hebben ze een waarschuwing voor hoogtij ingesteld tot dinsdag 25 december.

Op sociale media zijn beelden te zien van mensen die in het donker wegvluchten van het water dat het strand overspoelt. Het hoofd van de afdeling communicatie van rampenbestrijdingsdienst BNPB van Indonesië plaatste een video waarin de ravage zichtbaar is.

Twitter avatar Sutopo_PN Sutopo Purwo Nugroho Data sementara dampak tsunami di Pantai di Kab Pandeglang, Serang dan Lampung Selatan hingga 23/12/2018 pukul 04.30 WIB: tercatat 20 orang meninggal dunia, 165 orang luka-luka, 2 orang hilang dan puluhan bangunan rusak. Data korban kemungkinan masih akan terus bertambah. https://t.co/6f7buuoD5Y

Op een andere video is te zien hoe de tsunami de band Seventeen overvalt tijdens een optreden op Java. De zanger van de band Seventeen heeft het overleefd en vertelde op Instagram volgens allerlei media dat hij wel twintig lichamen zag drijven. De bassist van de band overleefde de tsunami niet. Een aantal bandleden en zijn eigen vrouw zijn nog vermist.

Natuurgeweld

In Indonesië komen vaker aardbevingen en tsunami’s voor, aangezien het gelegen is op de Pacifische Ring van Vuur. Eind september werd het eiland Sulawesi getroffen door een reeks aardbevingen en een tsunami, waarvan het dodental tot boven de tweeduizend is opgelopen. Honderdduizenden mensen raakten hun huizen kwijt.

Niet lang daarna vielen er opnieuw doden bij een aardbeving bij het eiland Java.

Lees ook: Na de vorige aardbeving en tsunami gingen veel nepverhalen rond op sociale media .

De tsunami vond plaats in de Straat Soenda, tussen de eilanden Java en Sumatra.

Correctie: in een eerder versie van dit stuk stond de afkorting van de rampendienst verkeerd. Dit is aangepast.