Sterrenrestaurants

Twee extra sterren voor culinair Amsterdam

De mails blijven binnenkomen en de telefoon gaat constant bij chef-kok Richard van Oostenbrugge van Restaurant 212. Normaal gesproken start zijn werkdag met zo’n 20 tot 30 reserveringen, vertelt hij dinsdag telefonisch, nu staan er al 160 in zijn inbox. „Ik ga er vandaag niet doorheen komen.” Het is het effect van de Michelinster die hij maandag won.

Restaurant 212, dat pas elf maanden open is, kreeg samen met elf andere restaurants in Nederland voor het eerst een ster. Hetzelfde geldt voor Bougainville op de Dam. Daarmee heeft Amsterdam nu 16 restaurants met één Michelinster. Bovendien hebben drie restaurants – &Moshik, Ciel Bleu en Spectrum – twee sterren.

Die ster is „een hele eer” en helpt om het restaurant te vullen, zegt Van Oostenbrugge, die eerder al twee sterren kreeg bij Bord’Eau. „Met de gids trek je meer internationaal publiek. Als ik naar het buitenland ga en naar een goed restaurant wil, kijk ik ook in de Michelingids. Vroeger hadden ze ons niet gevonden.”

Er waren ook verliezers. Het Japanse restaurant Sazanka in Hotel Okura kreeg in 2015 een ster, maar verloor die dit jaar weer. Sazanka was het enige teppanyaki-restaurant in Europa met een ster, vertelt communicatiemedewerker Saskia van de Sanden. „Het team is vastbesloten hem terug te verdienen.” Waar het verlies aan ligt, blijft gissen, zegt ze. „Het kan verband houden met de chefswissel.” Bij Hotel Okura heerst een dubbel gevoel, want Yamazato, in ditzelfde hotel gevestigd, heeft nog altijd een ster en Ciel Bleu, eveneens Okura, heeft voor het elfde jaar op rij twee sterren. „Daar zijn we trots op. Het is niet vanzelfsprekend. Je moet je elk jaar opnieuw bewijzen.”

De meeste sterrenrestaurants van Amsterdam zijn nu gevestigd in of op loopafstand van het centrum (Vinkeles, The Duchess, Bougainville, The White Room by Jacob Jan Boerma, Bridges Dining, Bord’Eau, Lastage, MOS, &Moshik, Spectrum en Vermeer) . In Zuid zitten Bolenius, Le Restaurant, RON Gastrobar, RIJKS, Sinne, Yamazato en Ciel Bleu. En nu dus ook Restaurant 212 aan De Amstel.