Reddingsschip met migranten niet welkom in Malta en Italië

Een Spaans reddingsschip heeft vrijdagavond meer dan driehonderd migranten gered uit bootjes voor de Libische kust. Een baby en de moeder werden wel overgebracht naar Malta.

Reddingsactie van het Spaanse reddingsschip Open Arms voor de kust van Libië.
Reddingsactie van het Spaanse reddingsschip Open Arms voor de kust van Libië. Foto Olmo Calvo/AP

Een schip van hulporganisatie Open Arms dat vrijdagavond ruim driehonderd migranten heeft gered voor de Libische kust, kan vooralsnog niet aanmeren in een Europese haven. Italië en Malta weigeren om het schip van de Spaanse ngo toe te laten. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini schrijft zaterdag op Twitter dat de Italiaanse havens “dicht zijn”.

Wel kon volgens Open Arms een baby van enkele dagen oud worden overgebracht naar een ziekenhuis in Malta, evenals de moeder.

Twitter avatar openarms_fund Proactiva Open Arms #UPDATE Salí y Sam, madre y recién nacido rescatados ayer noche por #OpenArms han sido evacuados por helicóptero de guardacostas #Malta
Seguimos con 311 personas a bordo, sin puerto y con necesidad de provisiones.
Vía @OlmoCalvo https://t.co/BDNqmCPT8J
Lees ook dit vragenstuk: Migratie daalt, maar kans op verdrinking op zee is groter

Het schip met 17 hulpverleners, dat vaart onder Spaanse vlag, vertrok op 16 december uit Barcelona om reddingsoperaties uit te voeren op de Middellandse Zee. Open Arms is momenteel de enige ngo die nog migranten probeert op te pikken die zijn gevlucht uit Libië.

Ook Syriërs aan boord

Onder de 311 migranten die zijn gered, bevinden zich drie zwangere vrouwen en zes kinderen. Zij komen voornamelijk uit West-Afrikaanse landen als Nigeria, Ivoorkust en Mali. Maar er zijn ook vluchtelingen uit Syrië, schrijft de Catalaanse krant Ara. De hulpverleners van Open Arms troffen de migranten in drie verschillende bootjes voor de kust van Libië.

Het bekende migrantenschip Aquarius stopte eerder deze maand noodgedwongen met de reddingsacties. Volgens hulporganisaties Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée werd hun werk onmogelijk gemaakt door Europese landen. In juli 2017 waren er nog elf reddingsschepen actief op de Middellandse Zee.

Door het steeds repressievere Europese vluchtelingenbeleid maken minder migranten de oversteek. Vorig jaar probeerden nog 170.000 mensen met bootjes Europa te bereiken en verdronken er volgens de Internationale Organisatie voor Migratie ruim drieduizend migranten. Dit jaar ging het om ruim 110.000 mensen en verdronken er 2.200.