Opnieuw protesten ‘gele hesjes’ in Frankrijk, opkomst stuk lager

Over het algemeen verliep de protestdag relatief rustig, hoewel in Parijs de ordepolitie ingreep toen demonstranten de Champs-Elysées wilden bezetten.

Een demonstrant gooit een traangaspatroon terug naar de ordepolitie in Parijs.
Een demonstrant gooit een traangaspatroon terug naar de ordepolitie in Parijs. Foto Zakaria Abdelkafi / AFP

Voor het zesde weekend op rij zijn demonstranten in gele hesjes de straten opgegaan in Frankrijk. Op verschillende plaatsen in het land werden wegen en kruispunten geblokkeerd.

De demonstraties bleven zonder veel materiële schade en waren vooral zichtbaar in de vorm van protestmarsen en wegblokkades, met name aan de grenzen - onder meer de internationale snelweg naar Spanje werd geblokkeerd. Hierdoor ontstonden op veel plekken in het land files. Ondanks een toename van het aantal demonstranten in Bordeaux en Lyon was een scherpe daling te zien in de opkomst in de rest van het land.

Zaterdag waren er in het hele land om 18.00 uur nog 38.600 ‘gele hesjes’ op de been - een week geleden waren er dat er 66.000. In totaal arresteerde de politie 220 actievoerders.

Onrust in Parijs

Ook het aantal ‘gele hesjes’ in Parijs lag stukken lager dan de afgelopen zaterdagen. Zo’n tweeduizend demonstranten stonden in groepjes in de hoofdstad, onder meer bij toeristische locaties als Montmartre en de Eiffeltoren. De meeste winkels waren in het drukke weekend voor Kerstmis geopend, op een aantal luxe boetieks na.

In het begin van de avond werd het alsnog onrustig in de hoofdstad. Toen een groep demonstranten de Champs-Élysées wilde bezetten, greep de politie in en arresteerde 142 demonstranten. Onder hen ook Eric Drouet, een van de bekendste protestleiders. De Franse ordepolitie greep in met waterkanonnen en traangas.

Woede richt zich tegen Macron

Aanleiding voor het protest van de ‘gele hesjes’ was een voorgenomen milieutoeslag op brandstof, maar veel andere demonstranten richtten zich de afgelopen weken op het beleid van president Macron in het algemeen. Om de onrust te bezweren schrapte Macron de ecotaks, verhoogde hij onder meer de minimumlonen en verlaagde hij de premies voor gepensioneerden. Het totale pakket dat de Assemblée goedkeurde had een waarde van 10 miljard euro - waardoor het begrotingstekort van Frankrijk oploopt tot 3,2 procent.

Philippe Aghion schreef mee aan het verkiezingsprogramma van president Macron. Hij bespreekt Macrons sociale draai dankzij de ‘gele hesjes’: Frankrijk hervormt nu als nooit tevoren

De demonstraties en wegblokkades kostten tot nu toe aan tien mensen het leven. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam in het Zuid-Franse Perpignan een automobilist om het leven toen hij op een stilstaande vrachtwagen inreed. De vrachtwagen was ter blokkade door demonstranten neergezet.