Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

‘Een kind zonder moeder is als een vaas zonder bloemen”, zong Mieke in 1974 in een door Pierre Kartner geschreven hit. Mark Rutte was een jaar of zeven toen het op nummer 10 in de hitparade stond. Is toen wellicht het zaadje geplant voor zijn vaas-metafoor? In een open brief in het Algemeen Dagblad vergeleek de premier Nederland met een broos en breekbaar vaasje, „dat we met 17 miljoen gewone en bijzondere mensen vasthouden”. Maar hij vergat de bloemen.

Adri Jonges dichtte: „Is Nederland het vaasje?/ Dan is het kapitaal er/met de bloemen vandoor/En zijn wij het haasje.”

Arie Dijkhuizen ziet „een vaasje met allemaal verlepte bloemen” voor zich, een boeket van „BTW-verhoging, dividendbelasting, hogere energie- en zorgkosten en pensioenen die voor het zoveelste jaar niet verhoogd worden”.

Frans van der Horst uit Herwijnen schrijft dat het vaasje dat Nederland is ooit „vol met voorjaarsbloemen stond” en werd „bezocht door bijen en insecten”, maar nu is het boeketje verwelkt en het vaasje „zwart – van uitstoot en aanstoot”.

De vaas zelf spreekt ook tot de verbeelding. „Nederland is geen kwetsbaar vaasje”, schrijft Pieter Keesen. Hij denkt eerder aan een tulpenvaas: „een piramide van porselein waarmee regenten hun zelfgenoegzaamheid etaleren”. Het vaasje van Ton Besselink ligt intussen „tegen het breken in een geel hesje gerold veilig in de kelderkast”. Volgens Paul Schermers diskwalificeert Rutte zichzelf met de vaas-metafoor. Na vele jaren regeren mag van Rutte III wel „worden verwacht dat onze natie een stevige vaas zou zijn geworden, die tegen een stootje kan”." Ook Ralph Posset uit Den Bosch vindt de beeldspraak niet zo sprekend. „Nederland is in mijn ogen meer een platgeslagen pannenkoek. Ook daar moet je trouwens niet te hard aan trekken.”

, chef Opinie