In beeld

Een jaar lang alpaca’s

Die van mei heet Gloria en staat achter de bar – een lege, ronde bar, zo eentje hoog in de lucht met waarschijnlijk een mooi uitzicht: hotel Jested, in het Tsjechische Liberec. Die van juni heet Alberto en staat in een rijk gedecoreerde paleiszaal. Gloria en Alberto zijn twee van de alpaca’s op de kalender Better Living With Alpacas van de Oostenrijkse kunstenaar Daniel Gebhart de Koekkoek: elke maand een nieuwe alpaca op een nieuwe locatie – geen gewone locatie maar een plek die geweldig is, of op zijn minst bijzonder. „Ik heb de plekken niet zelf uitgekozen”, zegt de kunstenaar tegen het Amerikaanse blad Office, „ik ben slechts een stille waarnemer met mijn camera; ik kende deze prachtige plekken vooraf niet eens. Alpaca’s zijn onwijs kieskeurig als het op architectuur aankomt en willen alleen op de meest verbazingwekkende plekken op de foto gezet worden.” Per e-mail laat Daniel Gebhart de Koekkoek aan NRC nog weten: „De waarheid is relatief, en niet belangrijk in dit project.”

En waarom een kunstproject met alpaca’s? Die zijn „altijd positief en ze lachen de hele dag”.

Juni, Alberto
Foto Daniel Gebhart de Koekkoek
Mei, Gloria
Foto Daniel Gebhart de Koekkoek
Augustus, Paolo
Foto Daniel Gebhart de Koekkoek
Juli, Mafalda
Foto Daniel Gebhart de Koekkoek
April, Jesper
Foto Daniel Gebhart de Koekkoek
Januari, Don Diego
Foto Daniel Gebhart de Koekkoek