CAO

Grote vierdaagse staking bij DAF om cao grootmetaal

Werknemers van truckfabrikant DAF in Eindhoven zijn vrijdag begonnen aan een vierdaagse staking in het langlopende cao-conflict in de metalektro. Werkgevers en werknemers in de sector liggen al maanden overhoop over een nieuwe cao, De onderhandelingen zitten muurvast, mede door het grote onderlinge wantrouwen tussen de onderhandelaars, FME voor de werkgevers en vakbond FNV voor de werknemers. Volgens FNV hebben meer dan duizend stakers zich ingeschreven voor de staking bij DAF. Metaalbedrijven als VDL NedCar, Fokker, DAF Trucks en Siemens hebben sinds juni geregeld te kampen met stakingen. Het is nu voor het eerst dat er een staking van vier dagen plaatsvindt. De actievoerders eisen onder meer een jaarlijkse loonsverhoging van 3,5 procent. Daarnaast beklagen ze zich over flexibilisering van banen binnen de sector, die in hun ogen is doorgeslagen. De cao metalektro geldt voor circa 150.000 werknemers. (ANP)