Weer beperkt vliegverkeer mogelijk op Gatwick

De vluchten lagen 24 uur stil vanwege op afstand bestuurbare drones, die woensdagavond boven start- en landingsbanen vlogen.

Gestrande reizigers op het vliegveld Londen-Gatwick.
Gestrande reizigers op het vliegveld Londen-Gatwick. Foto Facundo Arrizabalaga/EPA

Het vliegverkeer bij de luchthaven Londen-Gatwick, dat sinds woensdagavond was stilgelegd, is vrijdagochtend weer opgestart. De vluchten werden stilgelegd nadat er drones waren gezien die in de buurt van het vliegveld vlogen.

Het eerste vliegtuig dat in 24 uur tijd op Gatwick arriveerde, landde vrijdagochtend rond 07.00 uur (Nederlandse tijd). Op de eigen website en sociale media meldt Gatwick: “De start- en landingsbaan is op het moment bruikbaar en er is beperkt verkeer mogelijk.”

Volgens de BBC vertrekken er vrijdag 765 vluchten, waarmee 126.000 passagiers worden vervoerd. 140 vluchten zijn geannuleerd. Gatwick sluit niet uit dat er meer vluchten uitvallen als er vrijdag opnieuw drones worden waargenomen.

Hoe gevaarlijk is een drone in de buurt van een vliegveld?

Bestuurders onbekend

Sinds de toestellen woensdag voor het eerst werden waargenomen zijn er meer dan vijftig meldingen van drones binnengekomen bij de autoriteiten. De politie van Sussex heeft de bestuurders van de onbemande vliegtuigjes nog niet gevonden. Volgens de politie is er waarschijnlijk geen terroristisch motief, wel vreesde men voor een botsing tussen een van de drones en een vliegtuig. In het VK is het verboden om met een drone dichter dan één kilometer bij het terrein van een luchthaven te vliegen.

Volgens de politie werd donderdagavond rond 23.00 uur voor het laatst een drone waargenomen. Het onderzoek naar het incident zou “verschillende richtingen uitgaan”. Er wordt onder meer gedacht aan een “milieu-protest”, waarbij de drones specifiek werden gebruikt om de Gatwick-vluchten stil te leggen.

De politie heeft het publiek gevraagd informatie te delen over wie de mogelijke bestuurders zijn. “De gebruikte drones hebben industriële specificaties”, zo vermeldde de politie van Sussex donderdagavond op Twitter.

Tienduizenden passagiers gestrand

Het Londense Gatwick zegt vrijdag maatregelen te hebben genomen om ervoor te zorgen dat het vliegverkeer veilig boven de luchthaven kan vliegen en kan landen of opstijgen. Zo wordt technologie van het leger ingezet om eventueel vliegende drones eerder op te merken.

Het Londense Gatwick is het op een na grootste vliegveld in het Verenigd Koninkrijk. Door de annuleringen zijn woensdag en donderdag zo’n 120.000 reizigers gestrand, schat het bestuur van het vliegveld in. “Veel reizigers zijn op weg naar de bestemming waar zij kerst willen vieren. We hopen iedereen daar op tijd te krijgen”, zegt topman Chris Woodroofe tegen de BBC.