Analyse

VS klagen hackers aan met veel anti-Chinees vertoon

Cyberaanvallen De VS klagen twee Chinese hackers aan die in opdracht van China bedrijfsspionage zouden plegen in zeker twaalf landen.

De Verenigde Staten hebben twee Chinezen aangeklaagd die op grote schaal Amerikaanse overheidsinstanties en bedrijven zouden hebben gehackt. De twee werken volgens de VS samen met het Chinese ministerie voor Staatsveiligheid en hebben onder andere ingebroken bij de Amerikaanse marine en de NASA.

Andere hacks vonden plaats in de luchtvaart en bij banken, energiebedrijven en farmaceuten. Niet alleen in de VS, maar „in minstens twaalf landen”, zei onderminister van Justitie Rod Rosenstein donderdag.

„Eenvoudig gezegd is het China’s doel om de VS te vervangen als de supermacht in de wereld en het land gebruikt illegale methoden om dat te bereiken”, zei Christopher Wray, directeur van de federale recherche FBI. „Er is geen land dat op de lange termijn een ernstigere bedreiging voor de VS vormt dan China.”

Niet Rusland dus, maar China is wat hem betreft het grootste gevaar.

Ook een aantal bondgenoten deed mee. Zo richtte de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt zich expliciet tot „overheden” die de aanvallen mogelijk maken: „We zullen jullie acties aan het licht brengen.” Later volgden Australië en Nieuw-Zeeland met waarschuwingen.

De aanklacht omschrijft de twee verdachten, Zhu Hua en Zhang Shilong, als werknemers van het Chinese bedrijf Huaying Haitai. Ze zouden de hacks hebben uitgevoerd in opdracht van de Chinese overheid. Het duo maakt deel uit van het hackerscollectief APT10 (Advanced Persistent Threat), in cyberkringen ook wel Stone Panda of Red Apollo genoemd.

APT10 heeft zich door de jaren heen verder ontwikkeld en zou zich de laatste tijd toeleggen op inbraken bij leveranciers van cloud-diensten. Het voordeel hiervan is dat hackers, eenmaal binnen, makkelijker toegang hebben tot bedrijven die hun data via die aanbieders opslaan.

De aanvallen door het tweetal zouden al in 2006 zijn begonnen. Ze hebben onder andere de persoonsgegevens van ruim 100.000 medewerkers van de Amerikaanse marine buitgemaakt. Daarnaast zouden ze het voorzien hebben op intellectueel eigendom en andere technologische gegevens van bedrijven.

De Chinese president Xi Jinping wil van China de belangrijkste leverancier van hoogtechnologische producten maken. Dit plan, Made in China 2025, gaat volgens de VS en andere westerse landen te vaak gepaard met de diefstal van bedrijfsgeheimen. China past die informatie vervolgens toe op de eigen industrie en profiteert daarbij van lagere productiekosten in eigen land, waardoor het een voorsprong neemt op basis van valse concurrentie. Ook zou de gestolen technologie gebruikt worden voor militaire toepassingen.

In 2015 had Xi nog met de toenmalige president Obama afgesproken dat de twee landen niet zouden inbreken bij elkaars bedrijven. Aan die afspraak zou Beijing op diplomatiek niveau veelvuldig herinnerd zijn, zonder dat de aanvallen stopten. Vandaar het grote vertoon van donderdag; dan maar proberen de boodschap over te brengen via de publiciteit.

China heeft Amerika opgeroepen „te stoppen met deze lasterlijke verdachtmakingen”.

Lees over de Huawei-zaak: Arrestatie treft China’s nationale trots