VN stemmen in met waarnemingsmissie in Jemen

Generaal-majoor buiten dienst Patrick Cammaert zal de internationale waarnemingsmissie leiden.

Foto Carlo Allegri/Reuters

Er komt definitief een internationale waarnemingsmissie van de Verenigde Naties in Jemen. Een speciale missie moet ervoor zorgen dat er toezicht wordt gehouden op een eerder overeengekomen vredesbestand. De Veiligheidsraad van de VN stemde vrijdag unaniem in met de resolutie, dat meldt persbureau AP.

Vorig weekend kwamen ondanks het vredesbestand nog twaalf militanten om het leven. De VN hopen dat de interventie tot een doorbraak in het vier jaar durende conflict leidt. De Nederlandse generaal-majoor buiten dienst Patrick Cammaert zal de internationale waarnemingsmissie leiden. Vorige week werd hij al voorgedragen, maar toen moest de resolutie nog officieel worden aangenomen.

Cammaert is al vaker door de VN ingezet, zo leidde hij onder meer een onderzoek naar de Gaza-oorlog van 2014. De voordracht kwam twee dagen nadat in de Zweedse hoofdstad Stockholm het vredesbestand was afgesproken. Daarin staat dat de strijdende partijen, de shi’itische Houthi-rebellen en strijdkrachten gelieerd aan de door de Saoedi-Arabië geleide coalitie, zich terugtrekken uit de strategische havenstad Hodeida.

Humanitaire hulp

De VN gaan er in Jemen zelf op toezien dat de afspraken uit het bestand worden nageleefd. De VN willen met name dat de wegen en havens van Jemen toegankelijk blijven zodat noodhulp het land in kan. Via Hodeida, nu in handen van de Houthi’s, komt naar schatting 70 procent van de humanitaire hulp het land binnen.

Lees ook: Save the Children en de VN waarschuwen voor steeds grotere nood in Jemen. „Een hele generatie Jemenitische kinderen dreigt te sterven.”

Die hulp is zeer hard nodig voor bevolking: naar schatting zijn 22 van de 29 miljoen inwoners ervan afhankelijk. Daarnaast is ongeveer tweederde van de bevolking afhankelijk van voedselimport. In Jemen heerst al tijden hongersnood en naar schatting zijn sinds het begin van de burgeroorlog 85.000 kinderen om het leven gekomen door ondervoeding, zo berichtte hulporganisatie Save The Children in november. De hulporganisatie luidde samen met de VN eerder de noodklok. Door honger dreigt een hele generatie Jemenitische kinderen te sterven, denken zij.

De Zweedse gezant Olof Skoog erkende vrijdag dat de resolutie van de Veiligheidsraad geen oplossing biedt voor alle problemen in het land, maar dat het wel “de broodnodige stappen in de goede richting zet.”