Vliegverkeer op luchthaven Gatwick tijdelijk plat om drones

Het vliegveld bij de Engelse hoofdstad Londen werd de afgelopen paar dagen geteisterd door drones. Ruim 100.000 reizigers raakten daardoor gestrand.

Donderdagavond raakten talloze passagiers gestrand op Gatwick vanwege drones.
Donderdagavond raakten talloze passagiers gestrand op Gatwick vanwege drones. Foto Tim Ireland/AP Photo

Het vliegverkeer op luchthaven Gatwick heeft vrijdagavond opnieuw kort stilgelegen vanwege meldingen van drones, zo meldt het bedrijf via Twitter. De start- en landingsbanen werden rond 19.00 uur tijdelijk gesloten.

Het vliegveld bij de Engelse hoofdstad Londen werd de afgelopen paar dagen geteisterd door drones, die het vliegverkeer woensdag en donderdag grotendeels platlegden. Daardoor raakten zo’n 100.000 reizigers gedupeerd. Volgens de autoriteiten is er opzet in het spel, al is het onduidelijk waarom de toestellen steeds zo dicht bij de banen vliegen.

Lees ook: Het Londense vliegveld Gatwick was woensdag en donderdag dicht omdat er drones in de buurt vlogen. Tienduizenden reizigers werden gedupeerd. Hoe gevaarlijk is zo’n situatie?

Vrees voor botsingen

Het vliegverkeer wordt bij waarnemingen van drones stilgelegd omdat men vreest voor botsingen tussen de onbemande vliegtuigjes en passagierstoestellen. Eerder op vrijdag meldde Gatwick nog dat alle start- en landingsbanen weer open waren en de vluchten na de chaos van donderdag volledig waren hervat.

Volgens persbureau Reuters hebben de politie en het Britse leger scherpschutters ingezet om de toestellen uit de lucht te krijgen. Volgens minister Chris Grayling van Transport was dat nodig omdat zulke incidenten nog nooit eerder zijn voorgekomen. Bij de politie zijn wel al een aantal verdachten in beeld.

‘Milieu-activisten’

De afgelopen dagen werden er meer dan vijftig meldingen van drones gedaan. De politie van Sussex gaat vooralsnog niet uit van terreur, in Britse media wordt gespeculeerd dat activisten de drones mogelijk in de lucht laten om burgers meer bewust te maken van de milieugevolgen van vliegen. Zo werd er in 2016 met drones gevlogen bij luchthaven City, een klein vliegveld bij de Britse hoofdstad. Gatwick is het op een na drukste vliegveld van het Verenigd Koninkrijk.