Tweede verdachte opgepakt voor moord op 16-jarige Humeyra

De scholier werd dinsdag in de fietsenstalling van haar school in Rotterdam doodgeschoten. Haar 31-jarige ex-vriend werd kort daarna gearresteerd.

Foto Robin Utrecht/ANP

Voor de moord op de zestienjarige Humeyra Ergincanli is in het oostelijk deel van Rotterdam een tweede verdachte opgepakt. Het gaat om een man van 25 jaar zonder vaste woonplaats, zo maakte justitie vrijdag bekend.

De scholier werd dinsdag op haar school in Rotterdam-West doodgeschoten. Kort na het incident werd haar 31-jarige ex-vriend gearresteerd op verdenking van het doden van het meisje. Uit politieonderzoek bleek dat Bekir E. met een auto naar de school was gereden met minstens twee anderen. In de auto waarmee de schutter vermoedelijk is gevlucht, werd een vuurwapen gevonden. Het Openbaar Ministerie meldt niet wat de vermoedelijke rol van de 25-jarige in de zaak is. E. wordt verdacht van moord, dan wel doodslag.

Lees ook: Bekir ging vaker op zoek naar jonge vrouwen

Humeyra had eerder dit jaar aangifte gedaan tegen E. vanwege mishandeling en bedreiging. Ook haar zus stapte om beide misdrijven naar de politie. E. werd opgepakt en weer vrijgelaten, maar kreeg wel een contactverbod. Dat verbod overtrad hij. Twee maanden na de eerste aangifte werd E. veroordeeld voor mishandeling van de scholiere. Hij ging in hoger beroep en hoefde daarom niet direct naar de gevangenis.

Stalking

Amper twee weken geleden deed Humeyra opnieuw aangifte van stalking. Daarbij liet ze aan de politie foto’s zien waarop E. met vuurwapens te zien was. Hij werd toen niet opgepakt omdat niet duidelijk was waar E. precies verbleef. Ook speelde mee dat de politie vreesde dat hij niet met een vuurwapen zou worden aangetroffen en in dat geval snel weer vrijgelaten zou moeten worden.

Afgelopen dinsdagmiddag zou het meisje met de politie gaan praten omdat E. haar ondanks het contactverbod bleef stalken. Eerder op vrijdag werd bekend dat de inspectie een groot onderzoek is gestart omdat de man onder toezicht van de reclassering stond. Dat onderzoek moet uitwijzen of de politie en reclassering hun werk goed hebben gedaan. Donderdag werd het meisje in de Mevlana Moskee in Rotterdam herdacht, vrijdag is zij begraven in Turkije.