Technologie

Apple verliest zaak tegen Qualcomm bij Duitse rechter

Apple moet in Duitsland stoppen met de verkoop van enkele oudere iPhone-modellen. Volgens een rechter in München heeft de techreus een patent van chipconcern Qualcomm geschonden, waardoor toestellen met de betreffende chips in de ban gaan. Het gaat in ieder geval om de iPhone 7 en de iPhone 8. Die zullen voorlopig niet te koop zijn in de vijftien Duitse Apple-stores.

Apple zegt in een reactie dat Qualcomm met de rechtszaak „innovatie en consumenten schaadt”. Het bedrijf gaat in beroep, maar moet in de tussentijd naar eigen zeggen wel gehoor geven aan het vonnis. Apple benadrukt dat de toestellen via andere verkooppunten beschikbaar blijven.

Het is niet waarschijnlijk dat het verbod van de Duitse rechter Apple financieel gezien hard zal raken. De ban beslaat hoogstens een paar miljoen iPhones van de honderden miljoenen die Apple elk jaar verkoopt. Maar Apple is in meerdere landen in juridisch gesteggel verwikkeld over patenten.

In China kreeg het Amerikaanse techbedrijf onlangs ook al een gerechtelijk verbod. Apple vecht ook die uitspraak aan. In de tussentijd liggen alle iPhones in China nog gewoon in de winkel. Wel heeft Apple enkele wijzigingen aangebracht in zijn besturingssysteem iOS in verband met de Chinese rechtszaak. (ANP/AP)