Tbs met dwang voor gijzelnemer NPO-medewerker

De man, die in 2017 een vrouw een uur lang vasthield en zendtijd eiste bij de Nederlandse Publieke Omroep, wordt ontoerekeningsvatbaar geacht door de rechtbank.

De politie maakte een einde aan de gijzeling in het NPO-gebouw, die in augustus 2017 plaatsvond.
De politie maakte een einde aan de gijzeling in het NPO-gebouw, die in augustus 2017 plaatsvond. Foto Remko de Waal/ANP

De man die in augustus 2017 een vrouw gijzelde in een gebouw van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), is vrijdag veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De rechtbank bepaalde dat de 34-jarige man ontoerekeningsvatbaar was tijdens dat incident. Hij krijgt daarom geen gevangenisstraf.

De man kwam de vrouw tegen buiten het NPO-gebouw, waarin zich studio’s van onder meer 3FM bevinden. Hij bedreigde de omroepmedewerker met een mes, waarna hij haar mee naar binnen nam. Daar hield hij de vrouw ruim een uur lang vast in een kamer. Ze zat vastgebonden aan een stoel. De gijzelnemer eiste zendtijd op en dreigde de vrouw neer te steken als er niet snel een cameraploeg kwam. Hij werd uiteindelijk overmeesterd door de politie.

Tijdens de uitspraak vrijdag stond de rechtbank stil bij het rapport dat het Pieter Baan Centrum opstelde over de psychische gesteldheid van de man. Hij zou de gijzeling hebben ondernomen vanwege een waanidee dat mogelijk voortkwam uit zware psychische problemen. De man wordt daarom ontoerekeningsvatbaar geacht. Ook bestaat er een groot risico dat de man weer gewelddadig wordt of terugvalt in een psychose. Om die reden heeft de rechtbank besloten om de gijzelnemer tbs met dwangverpleging op te leggen. Die maatregel kent geen maximale duur.

Andere gijzelingen bij omroepen

Twee jaar vóór dit incident met de 34-jarige gijzelnemer deed zich een andere gijzeling voor bij het Mediapark in Hilversum, waar veel omroepgebouwen staan. In januari 2015 drong een man het NOS-gebouw van de publieke omroep binnen. Tarik Z. gijzelde een beveiliger en kwam in de NOS-studio’s binnen. Hij eiste spreektijd in het Achtuurjournaal en zwaaide daarbij met een neppistool. Z. werd overmeesterd door agenten. Na de gijzeling werden op het Mediapark scherpere veiligheidsmaatregelen genomen.