Paus: misbruikende priesters moeten zich melden bij de politie

Franciscus bezwoer ook dat de kerk misbruik nooit meer in de doofpot zal stoppen. Afgelopen jaar kwamen juist meerdere lang verhulde affaires aan het licht.

Paus Franciscus tijdens zijn kersttoespraak op vrijdag.
Paus Franciscus tijdens zijn kersttoespraak op vrijdag. Foto Filippo Monteforte/AP

Katholieke priesters die zich schuldig hebben gemaakt aan kindermisbruik, moeten zich aangeven bij de politie. Dat heeft paus Franciscus vrijdag gezegd tijdens een kersttoespraak in het Vaticaan, meldt persbureau AP. De paus beloofde ook dat de kerk seksuele misstanden nooit meer zal verhullen.

“Laat het duidelijk zijn dat de kerk er alles aan zal doen om iedereen die zulke misdaden op zijn geweten heeft voor de rechter te brengen”, zei Franciscus. Hij richtte zich vervolgens tot de misbruikende priesters: “Geef jezelf aan aan bij de aardse justitie, en bereid je voor op de goddelijke gerechtigheid.”

De katholieke kerk verplicht bisschoppen niet om de politie te bellen als een priester in hun bisdom een kind heeft aangerand of verkracht. Dat is alleen vereist als de wetten van het betreffende land het verplichten, staat in de richtlijnen van het Vaticaan.

Doofpotaffaires

Het afgelopen jaar ging het in de media dikwijls over de misbruikschandalen in de kerk. Zo erkende de Spaanse katholieke kerk voor het eerst dat er misbruik had plaatsgevonden binnen de organisatie - waarmee de kerk ook toegaf dat datzelfde misbruik decennialang was verzwegen. Dergelijke doofpotaffaires doken in 2018 ook op in Chili en de VS. Intussen ging de Australische kerk niet akkoord met een meldplicht voor priesters die bij de biecht bekentenissen over kindermisbruik horen.

Lees ook: Paus noemt misbruik een misdaad. ‘Dus?’

De paus bedankte vrijdag de journalisten die het misbruik onthulden. “Zij waren eerlijk en objectief, en hebben geprobeerd deze roofdieren te ontmaskeren en slachtoffers een stem te geven.” Ook waarschuwde hij dat er overal priesters zijn die achter hun “grenzeloze vriendelijkheid, onberispelijke staat van dienst en engelachtige gezichten een nietsontziende wolf verbergen, die klaar is om onschuldige zielen te verslinden”.

Begin deze maand zei Franciscus in een boek over hem dat er voor homoseksuele priesters geen plaats is binnen de kerk. “Zij kunnen beter vertrekken dan dat ze een dubbelleven leiden binnen de kerk”, aldus de kerkvorst. Franciscus zei ook dat hij zich “zorgen maakt” over homopriesters, en dat hij homoseksualiteit ziet als een “modeverschijnsel in de maatschappij.”