Ook met 120 euro kun je ‘verschrikkelijke dingen doen’

Financiering terrorisme Het OM vervolgt actief huis-tuin-en-keuken-financiering van de gewapende jihad. ‘Ook kleine geldbedragen bevorderen terrorisme.’

Het waren relatief kleine bedragen die Kamal E. in de zomer van 2014 begon over te maken naar een bank in Istanbul. Op 17 juni 2014 120 euro. Op 30 juni nog eens 125 euro. Op 6 september 200 euro.

Kamal (1995) had het geld onder vrienden en bekenden ingezameld en via Western Union naar een tussenpersoon in Turkije gestuurd. De opbrengst was bedoeld voor Marouane B., die eerder naar Syrië was uitgereisd. Toen Marouane via Facebook opschepte over onthoofdingen waaraan hij had meegedaan en Kamal vroeg een overval te plegen voor extra geld, begon het bij Kamal „te dagen”, zei zijn advocaat donderdagmiddag bij de Rotterdamse rechtbank. Hij beëindigde het Facebook-contact met Marouane meteen.

Om de aandacht te vestigen op dit type huis-tuin-en-keuken-financiering van de gewapende jihad, bracht het Openbaar Ministerie donderdag drie zaken voor de rechter. Het gaat meestal om vrij onbemiddelde mensen, die naar eigen zeggen te goeder trouw handelden en relatief kleine bedragen overmaakten.

Slechts een van de zaken, die van de afwezige Kamal, kon donderdag worden behandeld. Bij de ander was de advocaat ziek geworden. Bij de derde – tegen twee broers die enkele duizenden euro’s naar hun uitgereisde broer in Syrië hadden overgemaakt – verschoonde de rechtbank zich. Enkele van de rechters hadden eerder de, inmiddels, teruggekeerde broer veroordeeld, waardoor ze vonden dat ze bevooroordeeld waren.

Het OM zegt ondertussen „tientallen onderzoeken” te hebben lopen naar soortgelijke gevallen van terrorismefinanciering. De overgemaakte bedragen variëren van 100 tot 17.000 euro. In minstens vijf gevallen volgden al veroordelingen. Het OM voert hier actief beleid op „omdat je ook met weinig geld verschrikkelijke dingen kunt doen”, aldus de officier tijdens de zitting. Zo kunnen uitreizigers er wapens van kopen, of andere dingen aanschaffen om de jihadistische strijd mee te voeren. Sinds kort is het door een wijziging van het wetboek van strafrecht gemakkelijker geworden om dit type financiering aan te pakken „ter voorbereiding op of vergemakkelijking van een terroristisch misdrijf”. Tegen Kamal eiste het OM acht maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk.

De raadsvrouw van Kamal bracht daar twee dingen tegen in. De financiële transacties speelden zich in het begin van de oorlog af. De reeks onthoofdingen in de woestijn en andere gruwelijkheden van IS’ers die de media haalden, moest nog op gang komen. Volgens de advocaat kon Kamal niet weten waarvoor het geld gebruikt zou worden. Marouane zei dat hij er zijn gezin mee wilde voeden.

Verder kende de verdachte Marouane niet persoonlijk, aldus de advocaat. Kamal was op de Arnhemse rapper gestuit in YouTube-filmpjes, en later op Facebook. Kamal had bewondering voor het initiatief van Marouane en wilde hem helpen. Kamal was destijds een „impulsief man”, zegt de advocaat. Hij heeft inmiddels „veel spijt” , en is „een nadenkend persoon geworden”. Mocht de rechter al aan straf denken, dan is volgens de raadsvrouw hooguit een lichte taakstraf op zijn plaats.