Voormalig Nissan-topman Ghosn blijft vastzitten door nieuwe aanklacht

Door de nieuwe aanklacht van vertrouwensschending kan Ghosn nog tien dagen worden vastgehouden. Hij zit al meer dan een maand vast op verdenking van fraude.

Voormalig Nissan-topman Carlos Ghosn.
Voormalig Nissan-topman Carlos Ghosn. Foto Eric Piermont/AFP

Japanse aanklagers hebben vrijdag een nieuwe aanklacht van vertrouwensschending ingediend tegen de voormalige Nissan-topman Carlos Ghosn. Volgens de Japanse omroep NHK wordt Ghosn nu beschuldigd van het afschuiven van een particulier beleggingsverlies van meer dan 16 miljoen dollar (bijna 14 miljoen euro) op autofabrikant Nissan, in de nasleep van de financiële crisis van 2008. Volgens lokale media zouden de autoriteiten zijn huis hebben doorzocht.

De Japanse rechter wees donderdag een verzoek van de aanklager af om het voorarrest van Ghosn te verlengen. De advocaten van Ghosn, die tot voor kort nog werd gezien als een held binnen de auto-industrie, hoopten hem daarom op borgtocht vrij te kunnen krijgen, maar door de nieuwe aanklacht is dat vooruitzicht tenietgedaan. Met de nieuwe aanklacht kan Ghosn nog tien dagen langer worden vastgehouden. Ghosn heeft zelf nog niet gereageerd op de nieuwe aanklacht; eerdere beschuldigingen heeft hij steevast ontkend.

Lees ook: ‘Ontslag Ghosn is als een coup d’état binnen Nissan’

Fraude

De in Brazilië geboren Frans-Libanese zakenman Ghosn, die president-commissaris was van de Japanse autofabrikant, zit al meer dan een maand vast. Hij werd op 19 november samen met Greg Kelly, een andere voormalige bestuurder Nissan, gearresteerd op verdenking van financiële fraude. Het tweetal wordt ervan beschuldigd tussen 2011 en 2015 ongeveer 5 miljard yen (40 miljoen euro) uit de jaarverslagen te hebben gehouden.

Ook wordt onderzocht of de twee gedurende andere jaren nog eens 10 miljard yen niet hebben opgegeven. De twee zouden zichzelf verrijkt hebben, investeringen verkeerd weergegeven hebben en gezorgd hebben voor grote financiële verliezen bij Nissan. In totaal zou Ghosn tien jaar celstraf kunnen krijgen.

Partnerschap

De nieuwe aanklacht geldt overigens alleen voor Ghosn en niet voor Kelly, die dus nog wel op borgtocht vrij zou kunnen komen. De advocaten van Kelly hebben een verzoek daartoe ingediend bij de rechter.

Kort na zijn arrestatie werd Ghosn door Nissan uit zijn functie gezet. Ook bij Mitsubishi, waar hij tevens bestuursvoorzitter was, werd hij aan de kant gezet. Bij Renault, waar de twee Japanse autofabrikanten een partnerschap mee hebben, is Ghosn tijdelijk vervangen. Het partnerschap tussen de Japanse bedrijven en Renault komt door de vermoedelijke fraude van Ghosn onder druk te staan.

Correctie (21-12-2018): In een eerdere versie van dit artikel stond dat 5 miljard yen ongeveer 40 miljard euro waard is. Dat moet 40 miljoen zijn.