Amerikaanse minister van Defensie Mattis vertrekt

James Mattis vertrekt als de Amerikaans minister van Defensie. In zijn ontslagbrief schrijft Mattis dat Trump recht heeft op een minister van Defensie die wél op een lijn met de president zit.

Foto Virginia Mayo/AFP

Na twee jaar gediend te hebben als minister van Defensie, heeft James Mattis donderdag zijn ontslagbrief naar president Donald Trump gestuurd. De aangekondigde terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië en de verwachte terugtrekking uit Afghanistan, lijken de laatste druppels te zijn geweest in de al maanden vertroebelde relatie tussen Mattis en Trump.

Lees ook: Trump: alle militairen VS komen terug uit Syrië

Trump kondigde het vertrek van Mattis aan op Twitter. Daarin schrijft de president dat de minister met pensioen gaat. Verder schreef Trump dat de minister hem goed heeft geholpen bondgenoten zo ver te krijgen hun deel van militaire verplichtingen te betalen.

Steeds verder geïsoleerd

Het zijn exact die bondgenoten waar Mattis aan refereert in zijn ontslagbrief, die hij één dag na de aankondiging van de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië naar Trump stuurde. Mattis schrijft dat de Verenigde Staten hun bondgenoten altijd met respect moeten behandelen en dat Trump “een minister van Defensie verdienen die meer met hem op één lijn zit”.

Lees ook: Met vertrek John Kelly ruimt Trump verder op in Witte Huis

James Mattis was een fervent tegenstander van terugtrekking uit Syrië, maar raakte in de afgelopen maanden steeds verder geïsoleerd in zijn verzet tegen Trumps plannen. Eerder maakte Trump al bekend dat de stafchef van het Witte Huis, generaal John Kelly, aan het eind van het jaar vertrekt. Kelly was net als Mattis tegen het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit Syrië en Afghanistan.

‘Trump heeft het verstand van een 10- of 11-jarige’

Eerder dit jaren waren er al geruchten over een vertrek van James Mattis, nadat onderzoeksjournalist Bob Woodward in zijn boek Fear: Trump in the White House beschreef hoe James Mattis bevelen van Trump zou hebben genegeerd. Daarnaast zou Mattis hebben gezegd dat Trump het verstand van een 10- of 11-jarige heeft.

Trump reageerde daarop in een televisieshow door te stellen dat Mattis vrij was om te vertrekken als hij dat wenste. Hij stelde daarnaast dat hij zijn minister van Defensie “een soort Democraat” vond.