Miljoenenboete voor Novum Bank van Marcel Boekhoorn

De Maltese Novum Bank bood zonder de juiste vergunning flitskredieten aan in Nederland en hief meer rente dan toegestaan.

Exterieur van het kantoor van Autoriteit Financiele Markten (AFM) in Amsterdam. AFM is gedragstoezichthouder op de financiële markten.
Exterieur van het kantoor van Autoriteit Financiele Markten (AFM) in Amsterdam. AFM is gedragstoezichthouder op de financiële markten. Foto Koen Suyk/ANP

De Maltese Novum Bank moet 1,75 miljoen euro boete betalen voor het aanbieden van flitskredieten zonder de juiste vergunning. Dat heeft de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) vrijdag bekendgemaakt. De boete was al in oktober opgelegd.

Het Nederlandse investeringsfonds Ramphastos Investments van de nieuwe HEMA-eigenaar Marcel Boekhoorn is meerderheidseigenaar van Novum Bank.

Flitskrediet

Volgens de AFM heeft Novum Bank zeker 140.000 kortlopende leningen afgesloten op de Nederlandse markt tussen september 2013 en juni 2016. Dit deed de bank via het bedrijf Cashper in Berkel en Rodenrijs. Hiervoor had het bedrijf niet de juiste vergunning. Ook werden bij de leningen hogere rentes geheven dan wettelijk is toegestaan.

De klanten waren boven de maximaal toegestane 14 procent rente per jaar nog eens 25 procent van het totale bedrag schuldig aan de kredietverstrekker. Dit moest betaald worden voor de “service” om het geld nog dezelfde dag te kunnen ontvangen. Ter illustratie: een klant die een lening afsloot van 200 euro voor dertig dagen betaalde daarvoor in totaal 52,15 euro aan kosten (2,15 euro aan rente en 50 euro voor de snelle overboeking), zo becijferde de AFM.

‘Ernstig en verwijtbaar’

Novum Bank heeft een Maltese bankvergunning, waarmee het ook toegang heeft tot de Nederlandse markt. De kredieten die zij via Cashper verleenden hadden zij niet aangemeld bij de Malta Financial Services Authority. Hierdoor, schrijft de AFM, heeft de bank zich “onttrokken aan het toezicht”.

De AFM schrijft dat “mag worden aangenomen” dat Novum Bank zich bewust was van de wetsovertreding en opzettelijk risico nam. “De AFM vindt de overtreding daarom bovengemiddeld ernstig en verwijtbaar”, schrijft de toezichthouder. De bank kan het besluit nog voorleggen aan de rechter.