Laatste uitzending populaire show ‘Evers Staat Op’

Dj Edwin Evers maakt vrijdag een marathonuitzending ter afsluiting van het programma dat hij 21 jaar presenteerde. Het is de best beluisterde ochtendshow van Nederland.

Minister-president Mark Rutte kwam vrijdagochtend langs in de studio tijdens de laatste uitzending van 'Evers Staat Op', van dj Edwin Evers (zittend).
Minister-president Mark Rutte kwam vrijdagochtend langs in de studio tijdens de laatste uitzending van 'Evers Staat Op', van dj Edwin Evers (zittend). Foto Kippa Jeroen Jumelet/ANP

De vertrouwde stem van Edwin Evers heeft vrijdagochtend voor luisteraars de dag ingeluid met: “Ja! Het begin van het einde. Goedemorgen!” De dj maakt vrijdag de laatste aflevering van zijn ochtendprogramma Evers Staat Op, dat hij 21 jaar lang elke werkdag presenteerde.

Gewoonlijk duurt het programma van 06.00 tot 10.00 uur. Tijdens de finale maakt ‘team Evers’ een marathon-uitzending van twaalf uur, dus tot 18.00 uur. Alle sidekicks (de mede-presentatoren Rick Romijn, Niels van Baarlen en Jelte van der Goot) en veel vaste collega’s (Peter Heerschop en nieuwslezer Henk Blok) schuiven aan. Ook zijn er liveoptredens van artiesten. Luisteraars kunnen berichten sturen met hun beste herinneringen aan het programma.

Woensdagochtend verrasten vrienden en sidekicks de presentator met het lied ‘Vrienden van de show’, dat zij speciaal voor hem hebben gemaakt. Evers reageerde geëmotioneerd:

Evers Staat Op is het best beluisterde ochtendprogramma van Nederland. Een kwart van alle radioluisteraars tussen de 20 en 49 jaar luistert naar de show. Het begon in 1998, toen nog op 3FM: “De show liep van mijn 26ste tot mijn 46ste”, zei Evers vrijdagochtend tegen de NOS. “Er gebeuren in die periode nogal wat bepalende dingen in je leven en de show is daar altijd een onderdeel van geweest.”

Menno Koningsberger, de directeur van Talpa Radio en daarmee ook de baas van Radio 538, noemde Evers in een eerder interview met NRC “de koning van de ochtend”. Over Evers’ beslissing om te stoppen met het programma, zei hij dat die stap niet onverwacht was. Over de presentator zei hij verder:

“Edwin is uniek. Hij begon bij 538 toen het station nog upcoming was. Hij heeft in twintig jaar een publiek opgebouwd. Hij heeft de fans van het eerste uur weten vast te houden én nieuwe fans weten te trekken.”

“Dat jongeren niet naar radio luisteren is onzin”, zegt de directeur van onder meer Radio 538.

Veel geprezen

Evers nam het programma mee toen hij in 2000 de overstap maakte naar de zender Radio 538. Hij won meerdere mediaprijzen met de show. Zo werd Evers Staat Op in 2006 onderscheiden met de eerste Gouden RadioRing voor beste radioprogramma.

Vrijdagochtend werd de presentator benoemd tot ‘ochtendburgemeester van de gemeente Hardenberg’, de stad waar hij werd geboren en nog steeds woont. De plaats in Overijssel wordt vaak genoemd in de gesprekken die hij voert in de studio.

Vroeg opstaan gaat hij niet missen

Evers weet nog niet precies wat hij gaat doen na de ochtendshow, heeft hij de afgelopen dagen in interviews gezegd. Hij wil zich richten op zijn eigen band en zelf muziek schrijven, meldt persbureau ANP. Waarschijnlijk zal hij ook weer terugkeren op de radio, maar het is niet bekend wanneer. Het vroege opstaan gaat Evers “niet missen”, herhaalde hij vrijdagochtend nog eens in de uitzending.

Op de zender 538 wordt de ochtendprogrammering (van 06.00 to 10.00 uur) voortaan ingevuld door Frank Dane.