Kankerpatiënten tijdelijk zonder medicatie vanwege sluiten Slotervaart

Zo’n twintig patiënten moesten door de sluiting van het MC Slotervaart hun kuur tijdelijk staken. Hun overschrijving naar het OLVG verliep chaotisch.

Een ambulance verlaat het terrein van het MC Slotervaart.
Een ambulance verlaat het terrein van het MC Slotervaart. Foto Robin Utrecht/ANP

Door het faillissement van het Amsterdamse medisch centrum Slotervaart hadden twintig kankerpartiënten enige tijd geen toegang tot hun medicatie. Dat duurde maximaal twee weken. Dat bevestigt het ziekenhuis vrijdag na berichtgeving door dagblad Trouw.

Zestig patiënten van de afdeling voor oncologie bij Slotervaart gebruikten zware chemotabletten. Het gaat om patiënten met leukemie en prostaatkanker. De medicatie, die zij op herhaalrecept krijgen, wordt per patiënt ingekocht door de apotheek van het ziekenhuis. Door het faillissement wilde de leverancier de dure medicijnen niet meer aan het MC Slotervaart leveren. De patiënten moesten daarom zo snel mogelijk worden overgedragen aan een ander ziekenhuis.

Lees ook: Drie directeuren blikken vooruit op de toekomst van de ziekenhuiszorg

Zij werden overgenomen door het OLVG. “Belangrijkste punt was dat de specialist deze mensen wel nog moest zien voordat de kankermedicatie werd besteld. Dat is de procedure. Voordat de tabletten door de ziekenhuisapotheek worden verstrekt moet de patiënt ingeschreven staan in het betreffende ziekenhuis”, zegt een woordvoerder van MC Slotervaart.

Chaotische overdracht door faillissement

Het OLVG zegt dat een aantal van de Slotervaart-patiënten direct naar de ziekenhuisapotheek kwam, zonder eerst een afspraak te maken met de artsen van het OLVG. Zij konden toen de chemotabletten niet krijgen.

Uiteindelijk duurde het overschrijven naar een nieuw ziekenhuis voor twintig patiënten te lang: ze moesten één tot twee weken wachten en konden in die periode geen nieuw recept van de chemomedicatie krijgen.

Lees meer in het dossier over faillissementen van ziekenhuizen

Slotervaart werd op 25 oktober failliet verklaard. In november werd duidelijk dat het ziekenhuis geen doorstart maakt. Curatoren van het medisch centrum noemen de chaotische regeling in Trouw “een administratief gevolg” van het plotselinge faillissement. Inmiddels zijn alle patiënten van MC Slotervaart doorverwezen naar omliggende ziekenhuizen, afhankelijk van hun gezondheidsklachten. De afgelopen weken werden 73.000 brieven verstuurd naar patiënten met informatie daarover.