Kabinet: hoge donaties radicale organisaties komen openbaar

Minister Dekker wil via twee wetsvoorstellen meer grip krijgen op radicale en extremistische organisaties die de Nederlandse samenleving ‘ontwrichten’.

De Al-Fath moskee in Dordrecht kreeg ruim 88.000 euro uit Saoedi-Arabië, bleek uit eerder onderzoek van NRC.
De Al-Fath moskee in Dordrecht kreeg ruim 88.000 euro uit Saoedi-Arabië, bleek uit eerder onderzoek van NRC. Foto Merlin Daleman

Het kabinet wil meer grip krijgen op radicale en extremistische organisaties die een bedreiging vormen voor de rechtsorde. Voortaan moeten alle verenigingen en stichtingen donaties boven de 15.000 euro openbaar maken. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met dit wetsvoorstel van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD).

Met de maatregel wil minister Dekker voorkomen dat “geldschieters invloed kopen om maatschappelijke organisaties te verleiden tot gedrag dat haaks staat op alles wat wij in Nederland koesteren”. Door de verplichte transparantie over externe financiering hoopt het kabinet dat gemeenten meer invloed kunnen uitoefenen op de organisaties en dat er interne discussies ontstaan over de koers. Ook kan de informatie gebruikt worden voor mogelijke strafrechtelijke onderzoeken.

Eerder dit jaar maakte het kabinet openbaar welke moskeeën in Nederland (deels) gefinancierd worden vanuit Saoedi-Arabië en Koeweit. Deze lijsten waren jarenlang geheim, tot NRC en actualiteitenprogramma Nieuwsuur hierover berichtten.

Lees hier het onderzoek: Geheime lijsten financiering moskeeën onthuld

Verhoging gevangenisstraf

Met een ander wetsvoorstel wil het kabinet ervoor zorgen dat radicale organisaties sneller worden verboden. “Er wordt duidelijker in de wet omschreven wat in Nederland in strijd is, of kan zijn, met de openbare orde”, schrijft minister Dekker. Daardoor wordt het voor het Openbaar Ministerie (OM) eenvoudiger om de bewijslast rond te krijgen voor organisaties die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

Wanneer een vereniging wordt verboden en de leidinggevenden gaan toch door met de activiteiten, dan kunnen ze veroordeeld worden tot twee jaar gevangenisstraf. Nu is dat nog één jaar cel. Ook krijgen ze een bestuursverbod opgelegd van vijf jaar. Dekker schrijft:

“Dit voorkomt dat zij ongehinderd een nieuwe organisatie kunnen oprichten. Met dit voorstel wil het kabinet een krachtig signaal geven dat er in Nederland geen plaats kan zijn voor dit soort organisaties.”

Beide wetsvoorstellen komen voort uit het regeringsakkoord.