Inspectie opent onderzoek naar politie en reclassering na dood Humeyra (16)

Het meisje werd op haar school doodgeschoten door haar ex-vriend. De man stond onder toezicht van de reclassering en werd beschuldigd van stalking.

Het Design College in Rotterdam, waar het 16-jarige meisje in de fietsenstalling werd doodgeschoten.
Het Design College in Rotterdam, waar het 16-jarige meisje in de fietsenstalling werd doodgeschoten. Foto Robin Utrecht/ANP

De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat onderzoek doen naar het functioneren van de politie en de reclassering in de periode voorafgaand aan de dood van de 16-jarige Humeyra Ergincanli. De man die ervan verdacht wordt haar doodgeschoten te hebben, de 31-jarige Bekir E. (31), was bij de politie en de reclassering bekend. Humeyra had vorige week nog aangifte tegen de man gedaan wegens stalking.

Bekir E. was recent nog veroordeeld voor bedreiging en mishandeling van Humeyra. Hij had ook haar zus bedreigd. Hij had een contactverbod met Humeyra en stond onder toezicht van de reclassering. De scholiere zou dinsdagmiddag met de politie gaan praten naar aanleiding van haar aangifte van stalking.

De man die de 16-jarige Humeyra doodschoot, was bekend bij de politie: hij ging vaker op zoek naar jonge vrouwen

“Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat de betrokken organisaties – juist in geval van nood – tijdig en voortvarend optreden”, schrijft de inspectie in een persbericht. Of de reclassering en de politie dat werk goed hebben gedaan tot aan de dood van Humeyra is onderwerp van het onderzoek. Doel is volgens de inspectie “om lessen te trekken voor de toekomst”. Binnenkort komt de inspectie met een “plan van aanpak” voor het onderzoek, kondigt zij aan.

Onafhankelijk onderzoek

De inspectie is onafhankelijk en besluit zelf wanneer het een onderzoek instelt. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) zei vrijdag achter het onderzoek naar de zaak Humeyra te staan. Hij sprak na de ministerraad van een “erg schokkende gebeurtenis”:

“Dit is misschien het het verschrikkelijkste dat ik in het afgelopen jaar op mijn ministerie heb meegemaakt. Ik vind het heel begrijpelijk dat de inspectie goed wil uitzoeken wat er precies is gebeurd. Dat moet worden gedaan door een onafhankelijke organisatie, men moet niet zelf dingen gaan roepen of speculeren. Daar hebben we als samenleving niets aan en het is kwetsend naar de nabestaanden en de klasgenoten van dit meisje. Dit moet rustig en grondig worden onderzocht.”

E. werd kort nadat Humeyra werd doodgeschoten in de fietsenstalling van haar school in Rotterdam gearresteerd. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem van moord dan wel doodslag. Donderdag werd bekend dat de man nog twee weken vastzit in hechtenis. Hij moet die in volledige beperkingen uitzitten en mag dus alleen contact hebben met zijn advocaat.