Dit was de beste televisie van 2018

Series in 2018 Wat waren dit jaar de favoriete tv-series, documentaires en andere televisie-uitzendingen van de recensenten van NRC?

Televisierecensent Wilfred Takken analyseert tv-jaar 2018: Veel kwaliteit, geen uitblinkers in televisiejaar 2018

Televisie

Thijs Schrik


 1. Killing Eve (BBC/NPO)

  Maker Phoebe Waller-Bridge (Fleabag) overtreft zichzelf met een Britse thriller waarin traditionele genderrollen worden omgegooid. De eigenzinnige huurmoordenaar Villanelle (Jodie Comer) doet haar werk met veel plezier. In de serie wordt ze opgejaagd door de vastberaden geheim agent Eve (Sandra Oh). Of zit Villanelle juist achter Eve aan? Spanning, humor, scherpe dialogen.

 2. Sharp Objects (HBO/Ziggo)

  Op papier lijkt Sharp Objects niet bijzonder: journalist met alcoholprobleem keert terug naar geboortedorp en onderzoekt een moord. Regisseur Jean-Marc Vallée speelt echter constant met onze verwachtingen. Stijlvol en verontrustend, fenomenale hoofdrol Amy Adams.

 3. The End of the F**king World

  (Netflix)

 4. The Handmaid’s Tale, seizoen 2

  (Hulu / Videoland)

 5. Bodyguard

  (BBC/Netflix)

Wilfred Takken


 1. This is Us (NBC/Fox)

  Ontroerend familiedrama over een volwassen drieling, met lange flashbacks naar het turbulente huwelijk van hun ouders. Ze worstelen met geadopteerd zijn, overgewicht, en de leegte van tv-roem. Sterke acteurs, verrassend breiwerk van verhaallijnen.

 2. La Casa de Papel (Antena 3/Netflix)

  Spannende Spaanse heist-serie. Kleurrijke overvallers en een geniale baas, die zijn eigen regels schendt: hij wordt verliefd. Opvallend veel shots van vrouwenbillen.

 3. The Ballad of Buster Scruggs (Netflix)

 4. Atypical (Netflix)

 5. Patrick Melrose (BBC/NPO Start Plus)

André Waardenburg


 1. Wanderlust (Netflix)

  Om hun ingedutte seksleven wat op te peppen besluit een Brits stel tot een open relatie. Wanderlust laat genuanceerd en zonder moralisme zien wat voor effect dit op hen en hun omgeving heeft. Met naast sterke dialogen en geweldige hoofdrollen van Toni Collette en Steven Mackintosh ook fijne bijrolacteurs.

 2. Killing Eve (BBC One)

  Ondanks gruwelijke moorden zeer (zwart)komische serie over een enigmatische huurmoordenares en de MI5-medewerkster die achter haar aan zit. Met fantastische rollen van Jodie Comer en Sandra Oh.

 3. Patrick Melrose (BBC/NPO Start Plus)

 4. The Marvelous Mrs. Maisel (Amazon Prime; seizoen 1, seizoen 2 is middelmatig)

 5. Better Call Saul, seizoen 4 (Netflix)

Arjen Fortuijn


 1. 80 Jaar Oorlog (NTR)

  Technisch schitterend gemaakte geschiedenistelevisie vol originele vondsten, gemaakt zonder respect voor heilige (Spaanse óf Nederlandse) huisjes vanuit de heilige overtuiging dat echte geschiedenis alle verhalen laat zien. Toetjestip na deze overdadige historische maaltijd: de satirische talkshow Welkom in de Tachtigjarige Oorlog waarin de hoofdpersonen door acterende grootheden worden vertolkt.

 2. Over de rug van de Andes (VPRO)

  Van alle VPRO-reizigers is Stef Biemans de meest poëtische. Vanuit een diepe liefde voor Latijns-Amerika bevrijdt hij het continent van de geijkte beelden over revoluties, opstanden en andere exotica – adembenemende televisie.

 3. Toms Engeland (NTR)

 4. De monitor (KRO-NCRV)

 5. Zondag met Lubach (VPRO)