Bus ‘We Gaan Ze Halen’ in Duitsland opnieuw gestrand

De actievoerders willen in Griekenland asielzoekers ophalen maar de bus gaat het in ieder geval niet meer halen. Initiatiefnemer Voorberg zegt in een auto alsnog door te gaan.

De bus begon te piepen door een kapot luchtdruksysteem. In een werkplaats wordt bekeken of de reis vervolgd kan worden.
De bus begon te piepen door een kapot luchtdruksysteem. In een werkplaats wordt bekeken of de reis vervolgd kan worden. Foto Christiaan Paauwe

De bus van actiegroep We Gaan Ze Halen is vrijdagavond in Duitsland opnieuw gestrand en gaat niet meer door naar Athene. Na ongeveer 280 kilometer rijden kwam het voertuig voorbij Bonn voor een tweede keer met pech tot stilstand. De actiegroep wilde 120 asielzoekers ophalen in Griekenland en meenemen naar Nederland.

Met het initiatief wil dominee en activist Rikko Voorberg aandacht vragen voor de zware omstandigheden waar asielzoekers in Griekenland onder leven. Volgens hem doet Nederland niet genoeg om vluchtelingen te verdelen onder lidstaten. “Dit is een verzet tegen het herlocatie-systeem”.

Tegelijk met de bus vertrokken vrijdagochtend vanuit Utrecht nog eens ongeveer 25 auto’s naar Athene. Volgens de organisatie doen ongeveer zestig mensen in totaal mee. De activisten waren met de bus van plan in een kleine vier dagen zo’n 3.000 kilometer naar Griekenland te rijden.

Het is nog niet duidelijk wat de bus deze keer mankeert. Volgens de chauffeur kon hij op een gegeven moment geen gas meer geven. Met de vaart die de bus had kon hij het voertuig nog net een afrit opsturen naar een parkeerplaats. De bus zal in ieder geval niet meer doorrijden tot Athene.

Voorberg wil waarschijnlijk met zijn mede-actievoerders doorrijden in een auto, via de Balkan naar Athene. “Het is flink balen. We waren net lekker aan het rijden, maar geen moment in mijn hoofd dat ik denk ‘we gaan naar huis’”, zegt de predikant. De verlengde oude stadsbus moet mogelijk worden weggesleept.

Verblijfsrecht

We Gaan Ze Halen nam contact op met de autoriteiten in Griekenland. Voorberg heeft in een brief aan de Griekse premier Alexis Tsipras gevraagd om migranten voor te dragen die al in de asielprocedure zitten. Die wil de groep dan mee terugrijden naar Nederland. Athene heeft nog niet gereageerd op het verzoek.

De actie leidde onder meer tot een waarschuwing van staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid, VVD), die stelt dat het illegaal vervoeren van “mensen zonder verblijfsrecht” neer zou komen op mensensmokkel, wat strafbaar is. De groep zegt zich te houden aan Europese regelgeving en alleen met instemming van Griekenland asielzoekers mee te nemen. Van mensensmokkel zou daarom geen sprake zijn.

Het Openbaar Ministerie wil “niet vooruitlopen op de zaken” maar zegt wel: “Wanneer zij vluchtelingen mee terug nemen maken zij zich schuldig aan mensensmokkel.” Ook zegt justitie te zullen optreden als het zover komt.

’t Haasje

Eerder op de dag had de bus van We Gaan Ze Halen ook al panne. Even voorbij Eindhoven begon de bus te piepen en bleek een leiding te zijn geknapt van het luchtdruksysteem voor de remmen en deuren. Het voertuig stopte bij tankstation ’t Haasje, waar het lek provisorisch werd gedicht.

In een werkplaats in Eindhoven werd vervolgens gekeken of de bus gerepareerd kon worden. Het voertuig bleek ook een olielek te hebben, na ongeveer anderhalf uur waren beide problemen verholpen en kon We Gaan Ze Halen nog enkele uren verder rijden. Voorberg:

“Desnoods crowdfunden we vliegtickets voor vluchtelingen die mee mogen van Griekenland.”

 

Twitter avatar Chrisatepaauwe christiaanpaauwe Ironisch detail: de bus van #wegaanzehalen strandde eerder vandaag op de parkeerplaats van tankstation ’t Haasje. Inmiddels aangekomen op de werkplaats https://t.co/fYJcvMYRNJ