Belgische koning accepteert ontslag regering-Michel

De regering gaat ‘in lopende zaken’: ze mag geen ingrijpende besluiten nemen of grote uitgaven doen. Vervroegde verkiezingen komen er niet.

Premier Charles Michel (l) was vrijdagmorgen op audiëntie bij koning Filip, aan wie hij het ontslag van zijn regering aanbood.
Premier Charles Michel (l) was vrijdagmorgen op audiëntie bij koning Filip, aan wie hij het ontslag van zijn regering aanbood. Foto Francois Lenoir/Reuters

De Belgische koning Filip heeft vrijdag het ontslag van de regering van premier Charles Michel geaccepteerd. Dat melden Belgische media. Vervroegde verkiezingen komen er niet: de regering blijft demissionair in functie tot de reeds geplande stembusgang in mei.

Het kabinet-Michel gaat de komende maanden verder ‘in lopende zaken’, wat betekent dat de regering alleen nog mag afronden waarmee ze nu bezig is. Nieuw beleid maken, ingrijpende beslissingen nemen of grote uitgaven doen is er niet meer bij.

Premier Michel bood dinsdag zijn ontslag aan bij de koning. Dat was een gevolg van een wekenlange politieke crisis, veroorzaakt door onenigheid over het VN-migratiepact van Marrakesh. Coalitiepartner N-VA, tegenstander van het pact, stapte twee weken geleden uit de regering. Michel zette zijn steun aan ‘Marrakesh’ door.

Minderheidskabinet

Michel probeerde daarna nog verder te gaan met een minderheidskabinet, van 52 zetels op een totaal van 150. Begin deze week bleek dat socialisten van de SP.A en PS een motie van wantrouwen wilden indienen, die waarschijnlijk zou worden aangenomen. Daarop besloot Michel zijn ontslag aan te bieden.

Lees meer over het vertrek van de N-VA uit het kabinet: De verkiezingen van volgend jaar zitten bij iedereen in het achterhoofd

De kans op mislukking van Michels minderheidskabinet was groot. Om besluiten te nemen, moest de premier telkens op zoek naar steun van de oppositie. Maar die stond daar huiverig tegenover: in mei staan zowel landelijke als deelstatelijke verkiezingen op het programma, en de oppositiepartijen wilden geen gezichtverlies leiden bij hun achterban door mee te stemmen met voorstellen van de regering.

Het einde kwam uiteindelijk voor Michel toen het parlement zich deze week moest buigen over de begroting. Zowel de rechtsnationalistische N-VA als de linkse oppositiepartijen waren niet blij met de begrotingsplannen van de regering. Michel presenteerde nog een noodbegroting, maar ook die haalde niets uit, waarna de SP.A en PS dreigden met hun motie van wantrouwen.