13 mijnwerkers omgekomen bij explosie in Tsjechië

De dodelijke slachtoffers van de explosie op donderdag waren elf Poolse en twee Tsjechische kompels.

Reddingswerkers bereiden donderdagavond de zoekactie voor buiten de mijn in Karvina.
Reddingswerkers bereiden donderdagavond de zoekactie voor buiten de mijn in Karvina. Foto Reuters

Bij een methaanexplosie in een kolenmijn in het noordoosten van Tsjechië zijn donderdag dertien mijnwerkers omgekomen. Het gaat om elf Poolse kompels en twee Tsjechische. Ook raakten er tien mensen gewond. Mogelijk loopt het aantal slachtoffers nog verder op. Dat meldt persbureau AP vrijdag.

De explosie vond ongeveer 800 meter onder de grond plaats, bij de stad Karvina aan de grens met Polen. Er woedde vrijdagochtend nog een brand in de mijn. De reddingsacties worden desondanks voortgezet.

In Duitsland sluit vrijdag de laatste steenkolenmijn. Bekijk hier de fotoserie uit Ruhrgebied.

‘Enorme tragedie’

“De explosie in de CSM-mijn is een enorme tragedie. Ik wil mijn medeleven betuigen aan de overlevenden. Ik heb contact met de reddingswerkers, ze doen zoveel ze kunnen”, schreef de Tsjechische premier, Andrej Babiš, op Twitter.

De Poolse president reageerde op Twitter ook op het “dramatische nieuws uit Silezië”. Hij schreef: “O Heer, houd de families van de mijnwerkers in uw zorg. Rust in vrede.”

Het is het dodelijkste mijnongeluk in Tsjechië sinds 1990. Dat jaar overleden dertig kompels in een mijn, tevens in de regio rondom Karvina, schrijft persbureau Reuters. De CSM-mijn is eigendom van het Tsjechische mijnbedrijf OKD. OKD heeft in totaal drie mijnen, alle gelegen in hetzelfde gebied.