Zwemster Kira Toussaint positief getest op doping

Bij Toussaint (24) zijn sporen aangetroffen van het verboden astmamedicijn tulobuterol. Ze ontkent dopinggebruik.

Toussaint vorig jaar na de 50 meter rugslag tijdens de Swim Cup Eindhoven.
Toussaint vorig jaar na de 50 meter rugslag tijdens de Swim Cup Eindhoven. Foto Remko de Waal/ANP

Zwemster Kira Toussaint is vorige maand positief getest op tulobuterol, een astmamedicijn dat op de dopinglijst staat. Ook in de B-staal is het middel aangetroffen, heeft zwembond KNZB donderdag laten weten. Toussaint zegt in een verklaring op de site van de zwembond niet te weten hoe de tulobuterol in haar lichaam is beland.

Voorlopig is Toussaint (24) niet geschorst, laat een woordvoerder van de KNZB weten. Ze krijgt eerst nog de gelegenheid om een verklaring te geven aan de internationale zwembond FINA. “Maar omdat ze niets te verbergen heeft, wilde ze nu openheid van zaken geven”, aldus de woordvoerder.

Toussaint werd positief bevonden na een wereldbekerwedstrijd in China op 2 november. Ze hoorde er ruim een maand later over, een paar dagen voor het begin van de WK kortebaan in het Chinese Hangzhou. Dat toernooi moest ze laten schieten. Aanvankelijk zei de KNZB dat Toussaint wegens ziekte afwezig was.

‘Hele vlucht gehuild’

In haar verklaring zegt Toussaint dat ze weliswaar astma heeft, maar geen tulobuterol gebruikt. In plaats daarvan neemt ze andere medicatie, die “is toegestaan en dezelfde werking heeft”. Tulobuterol en aanverwante stoffen zorgen voor een verwijding van de luchtwegen, waardoor een sporter meer lucht kan inademen.

Lees meer over Toussaints recordrace op de 100 meter rugslag: Met zeven woorden door de magische minuut-grens

Toussaint zegt dat ze nog nooit met doping in aanraking is gekomen. “Ik ben altijd heel erg fel geweest in discussies over doping. Ik kan met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik dit middel niet bewust heb genomen.” Ze heeft de affaire naar eigen zeggen als een nachtmerrie ervaren. In het vliegtuig naar huis uit China heeft ze “de halve vlucht gehuild”, zegt de sportvrouw. “Het voelde zó onrechtvaardig. Ik leefde al maanden naar dit toernooi toe, ik was supergoed in vorm en topfit, maar ik ging naar huis.”

Tweevoudig Europees kampioen Toussaint is de dochter van Jolanda de Rover, die in 1984 op de Spelen in Los Angeles olympisch goud won op de 200 meter rugslag. Dit voorjaar werd Toussaint de eerste Nederlandse vrouw die de 100 meter rugslag in minder dan een minuut zwom.