Zuid-Afrika

Arrestatiebevel tegen ‘Gucci Grace’

Justitie in Zuid-Afrika heeft woensdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Grace Mugabe, de vrouw van de voormalige Zimbabweaanse president Robert Mugabe. De 53-jarige Mugabe, die om haar exorbitante uitgavepatroon de bijnaam Gucci Grace draagt, wordt strafrechtelijk vervolgd omdat zij het Zuid-Afrikaanse model Gabriella Engels zou hebben mishandeld met een stroomkabel. Dit zou zijn gebeurd in een hotel in Johannesburg. Na een aanvraag van Mugabe verleende Zuid-Afrika haar diplomatieke immuniteit, maar een rechtbank oordeelde in juli dat het verzoek ongrondwettelijk was. Robert Mugabe werd eind 2017 afgezet na zo’n dertig jaar presidentschap. Hij schoof zijn vrouw naar voren als presidentskandidaat, maar de regeringspartij koos voor Emmerson Mnangagwa die de verkiezingen won. (Reuters)