Zoektocht naar mogelijk gezonken zeilschip op Noordzee gestaakt

Rond 18.30 uur kreeg de kustwacht een noodoproep binnen van een schip dat met vijf zeilers op de Noordzee aan het zinken zou zijn.

De KNRM zoekt samen met de kustwacht naar een mogelijk gezonken zeilschip voor de kust van Zuid-Holland.
De KNRM zoekt samen met de kustwacht naar een mogelijk gezonken zeilschip voor de kust van Zuid-Holland. Foto iStock

De Kustwacht en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hebben donderdagavond gezocht naar een mogelijk gezonken zeilschip voor de kust van Zuid-Holland. Aan boord zouden vijf personen hebben gezeten. Inmiddels is besloten de zoektocht te staken omdat er geen wrakstukken, brandstof of personen zijn aangetroffen.

Rond 18.30 uur kreeg de Kustwacht een melding binnen van een onbekend zeilschip dat op de Noordzee ter hoogte van Ouddorp water zou maken. De zeilers belden via hun mobiele telefoon kort met 112, zegt een woordvoerder. Er zijn echter ook geen vermissingen gemeld. Volgens de Kustwacht is er “geen enkel aanknopingspunt dat er werkelijk een jacht gezonken is”. Eerder werd al niet uitgesloten dat het ging om een vals alarm.

Het vaartuig zou zich zo’n vierhonderd meter uit de kust bevinden. Voordat hulpdiensten om meer informatie konden vragen werd de verbinding verbroken. Vervolgens was het niet meer mogelijk om het nummer te bereiken. In het gebied waren ook niet de gebruikelijke noodsignalen te bespeuren, die bijvoorbeeld via de marifoon of satelliet kunnen worden afgegeven.

Vrij krachtige wind

Aangezien afstanden op zee lastig in te schatten zijn, zocht de Kustwacht verder dan de gemelde vierhonderd meter van de kust af. Twee helikopters, vier reddingsboten van de KNRM en diverse schepen in de buurt werden naar het gebied gestuurd. Donderdagavond stond een vrij krachtige, zuidwestelijke wind van zo’n twintig knopen.

Twitter avatar KNRM KNRM Zoekactie naar vermist zeilschip is nog steeds gaande met verschillende KNRM reddingboten nog steeds op zee olv @Kustwacht_nl Afb. via @MarineTraffic https://t.co/yxsOI8OTwT