Zeker twaalf migranten komen om voor Zuid-Spaanse kust

De migrantenboot was onderweg van Marokko naar Spanje. De kustwacht zocht al twee dagen naar de boot.

Een migrant in de haven van Malaga eerder deze week.
Een migrant in de haven van Malaga eerder deze week. Foto Jorge Guerrero/AFP

Op een boot met migranten voor de kust van Zuid-Spanje zijn donderdag 11 doden en 33 overlevenden aangetroffen. Dat heeft de Spaanse kustwacht gemeld. Zeker één persoon overleed later in een ziekenhuis in Almería, waar de overlevenden en de geborgen lichamen naartoe zijn gebracht.

Al twee dagen zocht de Spaanse kustwacht ten oosten van de Straat van Gibraltar naar de boot die op drift was geraakt. De migranten zijn afkomstig uit gebieden ten zuiden van de Sahara, zegt een woordvoerder tegen persbureau AFP. Volgens de kustwacht zijn er nog minstens 11 vermisten, maar kan dat aantal nog oplopen. In hetzelfde gebied wordt gezocht naar zeker twee andere schepen, die elk rond de 55 migranten aan boord zouden hebben.

De boot vertrok dinsdagochtend vroeg vanuit de regio Cape del Agua in Marokko richting Spanje, meldt de regionale krant in Andalusië Las Provincias.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn sinds 1 januari ruim 55.000 migranten over zee in Spanje aangekomen, ruim drie keer zo veel als in 2017. Daarbij kwamen ruim 740 mensen om in 2018, tegenover 216 in 2017.