VS toch bereid om Patriot-raketten te leveren aan Turkije

Geopolitiek De VS willen voorkomen dat Turkije Russische raketten koopt. De relatie met Ankara verbetert.

De Amerikaanse regering wil alsnog Patriot-raketten verkopen aan Turkije. Het ministerie van Defensie heeft het Congres daarover dinsdag ingelicht. Het Pentagon wil zo voorkomen dat Ankara doorgaat met de aankoop van Russische S-400-raketten. Het aanbod duidt op dooi in de betrekkingen tussen de VS en Turkije.

Met de verkoop van Patriots zou 3,5 miljard dollar (ruim 3 miljard euro) gemoeid zijn. Dit is een Amerikaans openingsbod om de Turkse aanschaf van het Russische raketsysteem te torpederen. De VS hebben steeds gewaarschuwd dat de S-400 niet kan worden geïntegreerd in het luchtafweersysteem van de NAVO.

De aanschaf van de S-400 kan de Turkse deelname aan de ontwikkeling van de nieuwe Amerikaanse straaljager F-35 (JSF) in gevaar brengen. Tien Turkse bedrijven ontwikkelen voor 12 miljard dollar aan onderdelen voor de F-35. Het Amerikaanse Congres dreigt zelfs met sancties als Turkije doorgaat met de aankoop.

De vraag is of de Turken geïnteresseerd zijn. De S-400 is met een geschatte 2,5 miljard dollar een stuk goedkoper. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu zei dat Turkije in het verleden Patriots wilde kopen, maar dat Washington altijd dwarslag. De VS zouden beducht zijn geweest dat Turkije de geleverde rakettechnologie zou willen kopiëren om zelf luchtafweerraketten te ontwikkelen. Volgens Cavusoglu kan de deal met Rusland over de S-400 niet worden teruggedraaid.

„Turkije kan niet beide [systemen] kopen”, mailt Timothy Ash, analist bij vermogensbeheerder BlueBay, aan investeerders. „Ik denk dat de VS de verkoop van Patriots en de F-35-deal zullen intrekken als Turkije doorgaat met de S-400. Het nieuws dat het Pentagon zijn verzet tegen de verkoop heeft gestaakt, is een grote concessie van de regering-Trump aan Turkije. Het gevoel is dat dit kan worden goedgekeurd door het Congres.”

Rusland zegt dat het zich gewoon zal houden aan het akkoord om de S-400 volgend jaar te leveren. Het nieuws duidt niettemin op een betere relatie tussen Turkije en de VS na een tijd van spanningen. Zo legde het Witte Huis sancties op aan twee Turkse ministers wegens de detentie van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson in Turkije. Brunson kwam vrij na een deal met de VS.

Ook in de uitlevering van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen zit beweging. Turkije houdt Gülen, die in ballingschap in de VS zit, verantwoordelijk voor de mislukte coup in 2016. President Trump zou op de G20 in Argentinië toezeggingen hebben gedaan. Het Witte Huis ontkende dat dinsdag: „Het enige wat hij heeft gezegd is dat we ernaar zouden kijken. Verder gaat het nu niet.”