VS beschuldigen China van grootschalige bedrijfsspionage

De Amerikaanse openbaar aanklager heeft de identiteit onthuld van twee Chinese hackers die cyberaanvallen zouden hebben uitgevoerd op overheidsdiensten in de VS.

De onderminisiter van Justitie Rod Rosenstein tijdens een verklaring over de grootschalige hack.
De onderminisiter van Justitie Rod Rosenstein tijdens een verklaring over de grootschalige hack. Foto Manuel Balce Ceneta/AP

De Verenigde Staten betichten China van grootschalige cyberaanvallen op onder meer belangrijke overheidsdiensten. Amerikaanse justitie heeft donderdag in een aanklacht de identiteit van twee Chinese hackers onthuld. Zij zouden bedrijfsgevoelige informatie en technologische data hebben geprobeerd te stelen.

De aanklacht beschrijft niet specifieke technologie die zou zijn ontvreemd, wel is het de hackers gelukt om in te breken op computersystemen.

‘Doel: VS vervangen als wereldmacht’

Tijdens een persconferentie noemde onderminister van Justitie Rod Roseinstein de bedrijfsspionage van China “onacceptabel”. Volgens Rosenstein is er sprake van “ronduit valspelen en diefstal en geeft het China een oneerlijk voordeel”. FBI-directeur Chris Way was nog veel stelliger. Het doel van China is volgens de hoogste man van de Amerikaanse inlichtingendienst om “de VS te vervangen als economische wereldmacht en ze gebruiken daarvoor illegale methoden”.

De aanklacht vormt onderdeel van een grootschalige samenwerking tussen de Verenigde Staten en een groot aantal westerse bondgenoten waaronder Nederland. De landen willen via een publiek offensief China dwingen om te stoppen met bedrijfsspionage.

Lees ook: Canada arresteert topvrouw Huawei op verzoek van VS

Hackersgroep APT10

De aangeklaagden Zhu Hua en Zhang Jinaguo maakten volgens de aanklacht deel uit van de hackersgroep APT10 en werkten samen met Chinese veiligheidsdiensten. Zij zouden vanaf 2006 tot 2018 aanvallen hebben uitgevoerd op verschillende technologische bedrijven in zeker twaalf staten. De hackersgroep zou persoonlijke gegevens bemachtigd hebben van ongeveer 100.000 medewerkers van de Amerikaanse marine en ingebroken hebben in een laboratorium van ruimteagentschap NASA.

De bekendmaking komt op een gevoelig moment. De VS en China bestoken elkaar al maanden met importheffingen. Begin deze maand werd de financieel directeur van het Chinese telecombedrijf Huawei op verzoek van de VS gearresteerd in Canada. Meng Wanzhou zou hebben gelogen over de activiteiten van Huawei in Iran. Het techbedrijf wordt beschuldigd van het omzeilen van de Amerikaanse sancties. De arrestatie leidde tot een diplomatiek conflict tussen de wereldmachten.