Vrachtschip dat IJssel bij Bronkhorst blokkeerde weer los

Het vrachtschip met 1.200 ton diesel aan boord lag sinds woensdagochtend vast en blokkeerde het scheepverkeer.

Het vrachtschip lag sinds woensdagochtend overdwars op de IJssel.
Het vrachtschip lag sinds woensdagochtend overdwars op de IJssel. Foto Eric Brinkhorst

Een vrachtschip van tachtig meter lang dat sinds woensdagochtend vastlag in een bocht van de IJssel bij het Gelderse Bronkhorst, is donderdag losgetrokken. Het schip, met 1.200 ton diesel aan boord, lag overdwars in het water en blokkeerde de doorgang voor ander binnenvaartverkeer. Het schip wordt onder begeleiding naar Enschede gevaren, waar het wordt onderzocht en gerepareerd. Het scheepverkeer door de IJssel moet in de loop van de dag weer op gang komen.

Een duwboot vanuit Enkhuizen kwam donderdagochtend vroeg aan bij Bronkhorst om de sleepboten te ondersteunen die het schip woensdag tot laat op de avond hadden geprobeerd los te trekken. Ook bracht een kraanschip een lading zand en stenen vanuit de rivier op de oever om meer ruimte voor de sleep- en duwboten te maken.

Falend roer

Het binnenvaartschip was woensdag onderweg van Geertruidenberg naar Hengelo. In de bocht bij Bronkhorst viel het roer uit, waarop het schip in zijn ongelukkige positie terechtkwam. Het vastlopen van het schip heeft volgens Rijkswaterstaat niets te maken met de relatief lage waterstand van de IJssel. “Dit komt echt door falen van het roer.”

Voordat de rivier weer wordt vrijgegeven voor andere schepen moeten het zand en de stenen worden teruggestort. Ook moet een zandbult die is ontstaan op de plek waar het schip lag, worden gladgestreken. Schepen die gebruik wilden maken van de route hebben de afgelopen anderhalve dag een veilige ligplaats gevonden; de omvaarroute was volgens Rijkswaterstaat erg lang.