Twee ‘Skripal-verdachten’

Nog eens 17 Russen op Amerikaanse sanctielijst

De Amerikaanse regering heeft woensdag zeventien Russische burgers aan de sanctielijst toegevoegd. Het gaat onder meer om Aleksandr Petrov en Roeslan Bosjirov, de twee Russen die verdacht worden van de moordpoging op de Russische dubbelspion Sergej Skripal.

Volgens het VK vlogen de twee speciaal naar de Britse stad Salisbury om Skripal te vermoorden. De Amerikaanse strafmaatregelen zijn vooral gericht tegen de Russische militaire inlichtingendienst GROe en de Internet Research Agency, de Russische organisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor de inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

De sancties betekenen dat buitenlandse tegoeden van de betrokken personen worden bevroren en dat het Amerikanen verboden wordt zaken met ze te doen.

Tegelijkertijd werd woensdag bekend dat de regering-Trump de sancties tegen de Kremlin-loyale aluminiumoligarch Oleg Deripaska wil opheffen. Dit besluit volgt op een lobby van Deripaska tegen deze strafmaatregelen en op onderhandelingen met het Amerikaanse ministerie van Financiën over zijn zakenimperium. (NRC)